Severna Koreja razglasila zmago nad covidom: “Čudež brez primere”

Koronavirus 11. Avg 202208:25 > 09:402 komentarja
Delite:
Kim Jong Un
Foto: KCNA/REUTERS

"Takšno obvladovanje epidemije je čudež brez primere v svetovni zgodovini javnega zdravja," je dejal severnokorejski voditelj Kim Džong Un, ko je razglasil severnokorejsko zmago nad covidom-19. Njegova sestra Kim Jo Džong je medtem nakazala, da je tudi Kim med epidemijo zbolel za covidom-19.

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je v sredo v Pjongjangu razglasil zmago nad covidom-19, so poročali državni mediji. Vseeno je opozoril, da mora Severna Koreja ostati pozorna in učinkovito nadzorovati svoja obmejna območja. “Takšno obvladovanje epidemije je čudež brez primere v svetovni zgodovini javnega zdravja,” je v sredo na nacionalnem srečanju o ukrepih za boj proti epidemiji dejal Kim. Oblasti sicer že skoraj dva tedna niso poročale o sumu okužb, povezanih s covidom-19.

Kimova sestra Kim Jo Džong je medtem sporočila, da je severnokorejski voditelj med izbruhom epidemije zbolel tudi sam. “Kim je v dneh te karantenske vojne trpel za visoko vročino, vendar ni mogel ležati niti za trenutek, saj je razmišljal o ljudeh, za katere je odgovoren,” je dejala. Za izbruh covida-19 v državi je okrivila Južno Korejo in posvarila pred povračilnimi ukrepi.

Seul se je na to že odzval in izrazil obžalovanje, da Pjongjang izreka nesramne, grozeče in neutemeljene obtožbe.

Severna Koreja je izbruh covida-19 prvič uradno potrdila sredi maja. Za boleznijo naj bi glede na podatke oblasti od konca aprila zbolelo 4,8 milijona prebivalcev. Pjongjang okužbe označuje kot “primere vročine”. Umrlo naj bi 74 ljudi. Strokovnjaki, ki jih navaja AFP, menijo, da izjava o zmagi kaže na to, da Severna Koreja želi nadaljevati druge prednostne naloge, kot je spodbujanje gospodarstva ali izvedba novega jedrskega poskusa.

Vključno s Svetovno zdravstveno organizacijo pa že dolgo dvomijo o statističnih podatkih Pjongjanga glede števila okužb in trditvah, da je epidemijo obvladal. Država ima namreč enega najslabših zdravstvenih sistemov na svetu. Ima slabo opremljene bolnišnice, malo enot za intenzivno nego in naj ne bi imela zdravil ali cepiv proti covidu-19.

Spomnimo, da je tudi Slovenija junija 2020 s preletom vojaških letal razglasila zmago nad covidom-19.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar