Severna Koreja uresničuje napovedi: razstrelila je cesto proti sosedom (VIDEO)

Svet 15. Okt 202410:20 2 komentarja

Napoved Severne Koreje o trajnem zapečatenju meje se uresničuje. Vojska razstreljuje odseke cest, ki vodijo proti Seulu.

Severna Koreja je razstrelila odseke cest, ki vodijo proti Južni Koreji, je sporočila južnokorejska vojska.

Pjongjang je pred tem že prejšnji teden napovedal trajno zapečatenje meje z južno sosedo, ob katero je nameščal mine in protitankovske ovire.

“Severna Koreja je razstrelila dele cest Gjeonguj in Donghae severno od vojaške razmejitvene črte,” so sporočili iz generalštaba južnokorejske vojske. Čeprav njihova vojska pri tem ni utrpela nobene škode, je odgovorila s streljanjem na območjih južno od razmejitvene črte, so dodali.

Severnokorejska vojska je prejšnji teden napovedala, da bo trajno zapečatila južno mejo, potem ko je ob njej več mesecev nameščala mine in protitankovske ovire.

Hkrati so obtožili Seul, da z brezpilotnimi letali nad Pjongjangom trosi propagandne letake, kar naj bi bil povod, da je severnokorejski voditelj Kim Džong Un pripravil načrt “takojšnjega vojaškega ukrepanja”, današnje poročanje severnokorejskih medijev povzema AFP.

Čeprav so ceste, ki povezujejo državi, že dolgo zaprte, je njihovo uničenje jasno sporočilo, da se severnokorejski voditelj ni pripravljen pogajati z južno sosedo, ocenjujejo strokovnjaki, ki jih navaja AFP.

Odnosi med Severno in Južno Korejo so sicer na eni najnižjih točk v zadnjih letih, potem ko je Džong Un v začetku leta razglasil Južno Korejo za glavnega sovražnika in opustil sodelovanje v agencijah, ki se zavzemajo za njuno ponovno združitev, hkrati pa okrepil varnost ob meji.

Severna Koreja Severna Koreja
Foto: South Korean Defence Ministry/REUTERS
Severna Koreja Severna Koreja
Foto: South Korean Defence Ministry/REUTERS
Severna Koreja Severna Koreja
Foto: South Korean Defence Ministry/REUTERS

To je v mednarodni skupnosti vzbudilo skrb, da bo na Korejskem polotoku ponovno izbruhnila vojna. Severna Koreja je poglobila odnose z Rusijo.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje