Severna Koreja v odgovor na vojaške vaje sosede izstrelila balistični raketi

Svet 01. Jul 202408:40 2 komentarja
Foto: PROFIMEDIA

Iz severnokorejske jugozahodne pokrajine so zjutraj izstrelili dve balistični raketi kratkega dosega. Po navedbah južnokorejske vojske sta obe prileteli v Japonsko morje. Šlo naj bi sicer za odgovor na nedavne skupne vojaške vaje Južne Koreje, ZDA in Japonske, poročajo tuje tiskovne agencije.

Severna Koreja je izstrelila dve balistični raketi kratkega dosega, je danes sporočila južnokorejska vojska in zagotovila, da je v luči nadaljnjih izstrelitev okrepila pripravljenost.

Po navedbah južnokorejske vojske je Severna Koreja raketi v razmaku desetih minut izstrelila iz jugozahodne regije Južni Hvanghae. Obe naj bi prileteli v Japonsko morje, pri čemer je ena preletela približno 600, druga pa okoli 120 kilometrov.

Po poročanju severnokorejske tiskovne agencije KCNA je bila izstrelitev odgovor na vojaške vaje, ki so ji minuli teden južno od otoka Džedžu izvedle južnokorejska, ameriška in japonska vojska. “Ostro obsojamo ZDA, Japonsko in (Južno) Korejo zaradi njihovih ponavljajočih se nepremišljenih in provokativnih vojaških demonstracij,” je v nedeljo poročala agencija.

Čeprav proti Severni Koreji veljajo številne mednarodne sankcije, ki naj bi omejile njen jedrski in raketni program, pa Pjongjang že leta razvija rakete, tudi takšne, ki bi lahko nosile jedrske konice. Napetosti na Korejskem polotoku se zato že dolgo zaostrujejo. V zadnjih dveh letih je Severna Koreja znatno povišala število preizkusov raket in vodenih izstrelkov ter okrepila retoriko proti Južni Koreji in ZDA.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje