Severna Koreja v odziv na skupne vojaške vaje izstrelila balistični raketi

Svet 30. Avg 202321:30 2 komentarja
IZSTRELITEV RAKETE, SEVERNA KOREJA
Kim Hong-Ji/REUTERS

Severna Koreja je v smeri Vzhodnega morja, ki je znano tudi kot Japonsko morje izstrelila dve balistični raketi kratkega dosega, poroča južnokorejska vojska. Izstrelitev je sledila rednim skupnim vojaškim vajam, ki sta jih v okolici Korejskega polotoka izvajali vojski Južne Koreje in ZDA.

Severna Koreja je ponoči v morje izstrelila dve balistični raketi kratkega dosega, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila južnokorejska vojska. Izstrelitvi sta sledili skupnim vojaškim vajam ZDA in Južne Koreje. V Washingtonu medtem svarijo, da naj bi se Severna Koreja bližala dogovoru z Rusijo o poslih z orožjem.

Južnokorejska vojska je sporočila, da sta bili dve raketi izstreljene v smeri Vzhodnega morja, ki je znano tudi kot Japonsko morje, malo pred polnočjo po lokalnem času, je danes poročala južnokorejska tiskovna agencija Yonhap. Izstrelitev je potrdila tudi japonska vlada.

“Naša vojska ob krepitvi nadzora in pozornosti pred morebitnimi dodatnimi provokacijami ohranja polno pripravljenost v tesnem sodelovanju z ZDA,” so ob tem sporočile južnokorejske oborožene sile.

Izstrelitev sledila skupnim vojaškim vajam Južne Koreje in ZDA

Izstrelitev severnokorejskih balističnih raket je sledila rednim skupnim vojaškim vajam, ki sta jih v okolici Korejskega polotoka izvajali vojski Južne Koreje in ZDA. Ob tem so oborožene sile ZDA, Južne Koreje in Japonske v torek izvedle tristransko vajo pomorske protiraketne obrambe, kar je ujezilo oblasti v Severni Koreji, poroča AFP.

Iz Washingtona so danes prišla tudi svarila, da se Rusija “na skrivaj in vse bolj aktivno” pogaja s Severno Korejo, da bi pridobila strelivo in dodatne zaloge orožja za vojno v Ukrajini.

“Pogajanja o poslih z orožjem med Rusijo in Severno Korejo aktivno napredujejo,” je dejal tiskovni predstavnik ameriškega Sveta za nacionalno varnost John Kirby in dodal, da je v ospredju pogovorov predvsem dodatno artilerijsko strelivo za ruske oborožene sile. Ob tem v ZDA opozarjajo, da bi takšni posli pomenili resno kršitev resolucij Varnostnega sveta ZN, ki prepovedujejo trgovanje z orožjem s Severno Korejo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje