Severna Koreja Zahodu kradla zaupne podatke in zanje zahtevala denar. Zakaj?

Digitalno 26. Jul 202420:42 0 komentarjev
geslo, kibernetski vdor, heker, računalnik
Foto: PROFIMEDIA

Hekerji iz Severne Koreje so več let vdirali računalniške sisteme in kradli zaupne podatke, podjetja iz ZDA, Velike Britanije in Južne Koreje pa z ukradenimi podatki izsiljevali za večje vsote denarja. In kaj so počeli s tem denarjem?

Severnokorejski hekerji – sicer del tamkajšnje obveščevalne agencije, ki so jo ZDA leta 2015 sankcionirale – so s pomočjo vohunske kampanje skušali ukrasti zaupne vojaške skrivnosti. S tem so želeli podpreti prepovedan program razvoja jedrskega orožja v Severni Koreji, so v četrtek sporočile ZDA, Velika Britanija in Južna Koreja.

Hekerji so vdrli v računalniške sisteme različnih podjetij, vključno s proizvajalci tankov, podmornic, vojaških plovil, bojnih letal ter raketnih in radarskih sistemov. Med drugim so leta 2022 vdrli v programe ameriške vladne agencije za vesoljski program Nasa in tri mesece nepooblaščeno dostopali do njenega sistema. Pridobili so za 17 gigabajtov netajnih podatkov. Poleg tega so vdrli tudi v sisteme letalskih baz v Teksasu in Georgii, sporočajo s FBI in ameriškega pravosodnega ministrstva.

Severna Koreja sicer že dlje čas uporablja hekerske ekipe za krajo občutljivih informacij. Svoje operacije financirajo z izsiljevanjem. Ena od bolnišnic iz ameriške zvezne države Kansas jim je maja leta 2021 denimo odplačala odškodnino v bitcoinih, ki so bili preneseni na kitajsko banko in dvignjeni na kitajskem bankomatu, neposredno ob meji s Severno Korejo.

V ZDA so enega od osumljencev že obtožili zarote. FBI za informacije, ki bi vodile do obtoženega Rima Jonga Hyoka, ponuja nagrado v višini 10 milijonov dolarjev.

Ameriške oblasti so po zaznanih napadih že zasegle nekatere spletne račune hekerjev, vključno s 600.000 dolarji (okoli 552.000 evrov), ki jih bodo vrnili žrtvam napadov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!