Severnokorejska vojska za kratek čas prestopila mejo z južno sosedo

Svet 18. Jun 202409:00 5 komentarjev
Severnokorejski vojaki so za kratek čas prestopili mejo (Foto: PROFIMEDIA)

Več deset severnokorejskih vojakov je danes za krajši čas prečkalo mejo z južno sosedo, od koder so se umaknili po opozorilnih strelih južnokorejskih varuhov meje. To je že drugi incident v manj kot dveh tednih, a južnokorejski generalštab ocenjuje, da je v obeh primerih šlo za nenameren prestop sicer strogo zastražene meje.

Severnokorejski vojaki so tako kot 9. junija prestopili demarkacijsko črto, na kar so se južnokorejski vojaki odzvali z opozorilnimi streli, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Južnokorejski generalštab je ob tem podal še informacijo, da je bilo na demilitariziranem območju, ki ločuje državi, več severnokorejskih vojakov ranjenih ob eksploziji mine, pri čemer pa niso navedli datuma tega dogodka.

Seul opozarja, da v zadnjem obdobju severnokorejski vojaki intenzivno delajo na uničevanju cestne in železniške infrastrukture, ki je povezovala državi, ko odnosi še niso bili na tako nizki ravni. Hkrati naj bi utrjevali obrambe na meji, vključno z namestitvijo dodatnih kopenskih min.

V zadnjih tednih je Severna Koreja medtem proti Južni Koreji poslala na stotine balonov s smetmi, kar naj bi bil odgovor na letake s propagando proti severnokorejskim oblastem, ki jih prek meje pošiljajo južnokorejski aktivisti. Prav tako naj bi Pjongjang na svoji strani meje znova pričel nameščati zvočnike po vzoru Seula, ki prek njih predvaja propagando proti oblastem v severni sosedi.

Korejski polotok ločuje demilitarizirano območje, ki je bilo vzpostavljeno po uradno nikoli končani vojni med letoma 1950 in 1953.

Foto: PROFIMEDIA
Foto: PROFIMEDIA
Foto: PROFIMEDIA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje