Severnokorejski vojak s pomočjo južnokorejske vojske prebegnil v Južno Korejo

Svet 20. Avg 202412:05 1 komentar
meja med južno in severno korejo
Foto: PROFIMEDIA

S pomočjo napotkov južnokorejskih vojakov je severnokorejski vojak prebegnil v Južno Korejo. Do najnovejšega prestopa, že drugega ta mesec, meje prihaja v času, ko so odnosi med Severno in Južno Korejo na eni najnižjih točk v zadnjih letih.

Severnokorejski vojak je prečkal varovano kopensko mejo in vstopil v Južno Korejo, je danes poročala južnokorejska tiskovna agencija Jonhap in dodala, da mu je med pobegom napotke dajala južnokorejska vojska. Gre za že drugega prebežnika iz Severne Koreje v tem mesecu, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Številni Severni Korejci vsako leto zapuščajo svojo obubožano in avtoritarno državo v iskanju boljšega življenja. Večina se jih sprva zateče na Kitajsko, nato pa pot nadaljujejo do Južne Koreje.

Od leta 2020 se je število prebežnikov zmanjšalo, saj je Pjongjang zaprl svoje meje, da bi preprečil širjenje covida-19. Po sprostitvi mejnega nadzora lansko leti pa je število znova naraslo. Lani se je tako v Južno Korejo zateklo 196 Severnokorejcev, v prvi polovici letošnjega leta pa 105.

Prebegi kažejo na slabe razmere v Severni Koreji

Park Von Gon, profesor na univerzi Ewha, je za AFP ocenil, da povečanje števila prebežnikov kaže na to, da so notranje razmere v Severni Koreji slabe. Pri tem je spomnil na nedavne poplave v državi, ki so po ocenah južnokorejskih medijev zahtevale okoli 1.500 življenj.

Najnovejši prestop meje se je zgodil v času, ko so odnosi med Severno in Južno Korejo na eni najnižjih točk v zadnjih letih. Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je denimo v začetku leta razglasil Južno Korejo za glavnega sovražnika in opustil sodelovanje v organih, ki se zavzemajo za njuno ponovno združitev.

Pjongjang je v zadnjih mesecih južni sosedi poslal več kot tisoč balonov s smetmi in odpadki. Oblasti v Pjongjangu so akcijo opisale kot povračilo za pošiljanje propagandnih sporočil Seula, ki so bila kritična do Kim Džong Una. Seul je propagandna sporočila oddajal tudi prek zvočnikov, ki jih je namestil na obmejnih območjih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje