Seznam najdražjih in najcenejših držav: kje je Slovenija?

Bermudi
PROFIMEIDA

Med desetimi najdražjimi državami na svetu so kar štiri evropske. Med njimi sta tudi Švica in Danska. Kje na lestvici pa je Slovenija?

Portal Numbeo, ki zbira podatke o življenju prebivalcev po svetu, je posodobil podatke za leto 2022 o tem, kje na svetu so stroški najcenejši oziroma najdražji. Primerjali so cene izdelkov in storitev, med katerimi so cene najemnin, oblačil, hrane, prevoza, interneta, komunalnih storitev … torej stroške življenjskih potrebščin.

Analitiki so za izhodišče pri pripravi primerjave med državami izbrali raven cen v New Yorku. Tam je bila vrednost stroškov ocenjena s 100 točkami. Če je torej na primer država ocenjena z 90 točkami, to pomeni, da je življenje cenejše kot v New Yorku, več kot 100 točk pa pomeni, da so stroški v tej državi višji kot v Velikem jabolku.

Deseterica najdražjih držav

Cene življenjskih potrebščin so pomemben podatek predvsem za tiste, ki razmišljajo, da bi se odselili v tujino ali se tja odpravili na počitnice. Po podatkih Numbea naj bi bili glede na stroške življenja tako najdražji Bermudi. Gre za otoško čezmorsko ozemlje Združenega kraljestva Velike Britanije s samoupravo v Atlantskem oceanu. Indeks življenjskih stroškov tam znaša 146.04.

Med deseterico najdražjih so še Švica, Norveška, Islandija, Barbados, Jersey, Izrael, Danska, Bahami in Singapur.

Na lestvici je Slovenija na 45. mestu z indeksom 53.88. Čeprav se ne zdi tako, so po podatkih portala najemnine (17,90) bistveno cenejše kot na Bermudih (98,58). Slovenski indeks življenjskih stroškov primerljiv s Španijo, Estonijo in Bahrajnom. Od sosednjih držav je življenje dražje v Avstriji, ki je na 24. mestu, Italija zaseda 32., Hrvaška 59. in Madžarska 81. mesto. Glede na stroške je življenje najcenejše v Indiji, Afganistanu in Pakistanu.

Celoten seznam si lahko ogledate spodaj.

indeks življenjskih potrebščin
Numbeo (Posnetek zaslona)
indeks življenjskih potrebščin
Numbeo (Posnetek zaslona)
indeks življenjskih potrebščin
Numbeo (posnetek zaslona)
indeks življenjskih potrebščin
Numbeo (Posnetek zaslona)

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.