SID banka lahko po novem posredno upravlja sredstva EU

Gospodarstvo 12. Apr 202311:54 1 komentar
SID banka
Žiga Živulovič jr./Bobo

Evropska komisija je dala pozitivno oceno SID banki pri stebrni oceni, kar pomeni, da lahko postane izvajalski partner za centralizirane finančne instrumente EU. SID banka bo po novem lahko neposredno sodelovala na razpisih komisije za pridobitev sredstev EU, podobno kot lahko to počnejo Evropski investicijski sklad, Evropska banka za obnovo in razvoj ter nekatere druge nacionalne razvojne in spodbujevalne institucije v Evropi.

SID banka je uspešno prestala stebrno oceno Evropske komisije in s tem pridobila možnost postati njen izvajalski partner za centralizirane finančne instrumente EU, so danes sporočili iz banke. To med drugim pomeni, da ji bo komisija lahko zaupala posredno upravljanje sredstev EU.

Evropska komisija je v okviru stebrne ocene ob podpori izbranega zunanjega revizorja ocenila osem stebrov poslovanja SID banke, ki se nanašajo na sistem notranjih kontrol, zunanje revizije, računovodski sistem, javno naročanje, finančne instrumente, izključitev iz dostopa do financiranja, sistema objav informacij o prejemnikih in varstvo osebnih podatkov.

“Z uspešno opravljeno stebrno oceno je SID banka upravičena do tega, da ji Evropska komisija zaupa posredno upravljanje sredstev EU, saj pozitivna ocena pomeni, da je SID banka sposobna zagotavljati zaščito finančnih interesov EU na enaki ravni kot komisija pri neposrednem upravljanju proračuna EU,” so zapisali v banki.

Evri, denar
Foto: PROFIMEDIA

S tem je SID banka po njihovih besedah kot edina razvojno-spodbujevalna oziroma finančna institucija v Sloveniji pridobila možnost, da na podlagi pogodbe z Evropsko komisijo o posrednem upravljanju postane neposredni izvajalski partner Evropske komisije.

SID banka v družbi Evropskega investicijskega sklada in Evropske banke za obnovo in razvoj

Slovenska izvozna in razvojna banka je torej pridobila pravico neposredno sodelovati na razpisih Evropske komisije za pridobitev sredstev EU, podobno kot lahko to počnejo Evropski investicijski sklad, Evropska banka za obnovo in razvoj ter nekatere druge nacionalne razvojne in spodbujevalne institucije v Evropi, so izpostavili.

Poleg zdaj že uveljavljenih standardnih programov financiranja s podporo sredstev EU bo SID banka tako lahko izkoristila dodatne možnosti uporabe sredstev EU za podporo gospodarstvu ter financiranje infrastrukture in projektov občin s finančnimi instrumenti, s katerimi bo okrepila programsko paleto ter prispevala k rasti in razvoju gospodarstva.

“Gre za izjemen zgodovinski dosežek SID banke, ki pomeni novo prelomnico v njenem poslovanju, saj bo na ta način lahko pridobivala povratna sredstva neposredno prek Evropske komisije. SID banka je tako upravičeno zaupanja vreden partner tudi za deležnike na nacionalni ravni, stebrna ocena pa spodbuda za povečevanje njenega vključevanja v izvajanje kohezijskih in drugih strategij in razvojnih politik Slovenije,” je dejal predsednik uprave SID banke Damijan Dolinar.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje