Izrael brez opozorila napadel Bejrut, v novih napadih ubili tudi reševalce

Svet 24. Okt 202406:52 > 17:42 7 komentarjev
Ruševine v Bejrutu
Ruševine v Bejrutu (Foto: PROFIMEDIA)

Izraelska vojska je ponoči silovito napadla Bejrut in v najmanj 17 zračnih napadih porušila šest stavb. Šlo naj bi za enega najsilovitejših valov tovrstnih napadov, odkar je Izrael pred skoraj natanko mesecem dni okrepil napade na Libanon. Čez dan so se nadaljevali spopadi, v izraelskih napadih na jugu Libanona so bili ubiti trije libanonski vojaki. Hezbolah je medtem znova izvedel raketne napade na sever Izraela. Na pariški konferenci za podporo Libanonu so zbrali približno dobrih 740 milijonov evrov za humanitarno pomoč.

Izraelska vojska je ponoči izvedla najmanj 17 napadov na južna predmestja Bejruta, ki jih je libanonska državna tiskovna agencija NNA označila za “najsilovitejše napade na tem območju od začetka vojne”, navaja AFP.

V predmestju Lajlaki je bilo uničenih šest stavb, med njimi več stanovanjskih, izbruhnili so tudi požari. Izraelska vojska je za to območje v Bejrutu izdala poziv k evakuaciji v arabskem jeziku, kmalu zatem je odjeknilo več eksplozij.

Brez opozoril ali pozivov k evakuaciji pa so izraelske sile napadle še eno območje v južnem delu Bejruta, kjer je bila po navedbah libanonskega ministrstva za zdravje ubita najmanj ena oseba, več je ranjenih. Tarča naj bi bili prostori proiranske televizijske mreže, ki pa so bili že pred tem izpraznjeni.

Bejrut
Napad na Bejrut, 24. oktober (Foto: Mohamed Azakir/REUTERS)

V napadih ranjeni tudi reševalci, ki so priskočili na pomoč po prvem napadu

Čez dan so se napadi nadaljevali drugod po državi. V izraelskih napadih na jugu Libanona so bili ubiti trije libanonski vojaki. V izraelskih napadih na Jater so bili ranjeni tudi reševalci, ki so po prvem napadu priskočili na pomoč, nato pa so izraelske sile območje znova napadle. Lokalni mediji poročajo o novih napadih v bližini Bejruta. Lokalni mediji prav tako poročajo o izraelskem napadu na avtomobil na avtocesti Kahale, ki vodi v prestolnico.

Hezbolah je izvedel raketne napade na sever Izraela, pri čemer je ciljal mesto Safed in izraelsko vojaško oporišče v bližini Haife. Po navedbah izraelske vojske je šiitsko gibanje samo zjutraj proti severu Izraela izstrelilo približno 50 raket. Večino jih je zračna obramba prestregla, ostanki sestreljenih izstrelkov pa so poškodovali dve osebi v bližini obalnega mesta Naharija.

Na jugu Libanona medtem še naprej potekajo spopadi med borci Hezbolaha in izraelsko vojsko. Po navedbah gibanja so borci pri vasi Aita al Šab uničili dva izraelska tanka.

Odkar je Izrael pred mesecem dni okrepil napade na Libanon in na obmejnih območjih zaostril spopade z gibanjem Hezbolah, je bilo v Libanonu skupno ubitih najmanj 1.580 ljudi, kažejo podatki libanonskega ministrstva za zdravje, ki jih je povzela AFP.

O novih izraelskih napadih so medtem davi poročali tudi v Siriji – v zračnih napadih na stanovanjsko stavbo v Damasku in vojaške cilje v mestu Homs je bila ubita najmanj ena oseba, še sedem je ranjenih.

Za podporo Libanonu zbrali 740 milijonov evrov

Na mednarodni konferenci za podporo Libanonu, ki je danes potekala v Parizu, je bilo zbranih približno 800 milijonov dolarjev (dobrih 740 milijonov evrov) za humanitarno pomoč in dodatnih 200 milijonov dolarjev (nekaj več kot 185 milijonov evrov) za podporo libanonski vojski, je sporočil francoski zunanji minister Jean-Noel Barrot.

Ob zaključku konference in razglasitvi zbrane pomoči je Barrot udeležencem dejal, da humanitarni in varnostni odziv ne zadostujeta. Poudaril je nujnost diplomatske rešitve konflikta, rekoč, da je to “edina prava rešitev tako za Libanon kot za Izrael”.

Cilj konference je bil zbrati pol milijarde evrov pomoči za Libanon, kjer že več kot en mesec potekajo okrepljeni spopadi med izraelsko vojsko in gibanjem Hezbolah. Francija je državi obljubila 100 milijonov, Nemčija 96 milijonov, Velika Britanija pa najmanj 18,5 milijona evrov pomoči.

Libanon
Libanonski vojaki ob avtu, ki ga je napadla izraelska vojska (Foto: Houssam Shbaro/Anadolu/ABACAPRESS.COM/PROFIMEDIA)

Blinken s katarskim emirjem o prizadevanjih za končanje vojne v Gazi

Državni sekretar ZDA Antony Blinken se je v Dohi sestal s katarskim emirjem, šejkom Tamimom bin Hamadom Al Tanijem in premierjem Mohamedom bin Abdulrahmanom bin Jasim Al Tanijem. Na skupni novinarski konferenci po srečanju je Blinken dejal, da se bodo predvidoma v prihodnjih dneh v Dohi na novem krogu pogajanj sestali posredniki v konfliktu med Izraelom in palestinskim islamističnim gibanjem Hamas, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Govorili smo o možnostih, kako izkoristiti ta trenutek, in o naslednjih korakih za napredek procesa. Pričakujem, da se bodo naši pogajalci sestali v prihodnjih dneh,” je povedal Blinken in dodal, da ZDA sicer preučujejo različne možnosti za končanje konflikta. “Nismo še zares ugotovili, ali je Hamas pripravljen sodelovati, naslednji korak pa je zbrati pogajalce (…) v prihodnjih dneh bomo zagotovo vedeli več,” je pojasnil. Vodja ameriške diplomacije je ob tem napovedal tudi dodatnih 135 milijonov dolarjev ameriške pomoči Palestincem v Gazi, na zasedenem Zahodnem bregu in v regiji nasploh, navaja AFP.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje