Sina ameriškega predsednika Bidna spoznali za krivega, grozi mu zapor

Svet 11. Jun 202417:51 3 komentarji
Hunter Biden z ženo prihaja na sodišče
Foto: PROFIMEDIA

Sin aktualnega ameriškega predsednika Hunter Biden je lagal pri izpolnjevanju obrazcev za nakup pištole in nelegalno posedoval strelno orožje, je odločila porota. Hunter Biden je pištolo kupil, ko je bil odvisnik od mamil, in orožja ne bi smel imeti v lasti. Najvišja zagrožena kazen, ki pa ga najverjetneje ne bo doletela, je 25 let zapora in 750.000 dolarjev globe.

Porota v ameriški zvezni državi Delaware je odločila, da je Hunter Biden, sin aktualnega predsednika Joeja Bidna, pri nakupu orožja lagal o uživanju drog. Kot poroča CNN, ga je porota spoznala za krivega v vseh treh obtožbah v zvezi s kršenjem zakonodaje, ki odvisnikom od drog preprečuje posedovanje strelnega orožja.

Kot poroča BBC, se prva točka obtožnice nanaša na lažno izjavo za pridobitev strelnega orožja, druga na lažno izjavo za pridobitev evidence, tretja pa na nezakonito posedovanje strelnega orožja.

Hunterju Bidnu sedaj grozi do 25 let zapora in denarna kazen v višini do 750.000 dolarjev (približno 699.000 evrov). Ker pa je to njegov prvi prekršek, bo najverjetneje deležen milejše kazni. Njegov oče Joe Biden je že napovedal, da sina v primeru obsodbe ne bo pomilostil, kar lahko kot predsednik države tudi stori. Izrek sodbe je po besedah sodnika v takih primerih predviden 120 dni po izreku porote, kar pomeni, da se bo to zgodilo še pred predsedniškimi volitvami.

CNN še piše, da je kmalu po izreku porotnikov na sodišče prišla ameriška prva dama Jill Biden. Odločitev porote sicer pomeni, da je to prvi primer, ko so ožjega družinskega člana aktualnega predsednika spoznali za krivega v času mandata.

Hunter Biden je pištolo kupil leta 2018, ko je bil odvisnik od mamil. V odvisnost je zapadel po smrti starejšega brata Beaua Bidna zaradi raka leta 2015. Nekaj let kasneje se je zapletel v romantično razmerje z bratovo vdovo Hallie Biden, ki je našla pištolo, jo vrgla v smeti, kjer jo je našel smetar in predal policiji. Obramba je med sojenjem trdila, da je Hunter imel pištolo v lasti 11 dni in iz nje ni nikoli izstrelil naboja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje