Skrivnostni trikotnik na Pagu, ki še vedno buri duhove

Magazin 11. Jun 202206:00 > 07. Jul 2022 15:05 10 komentarjev
Paški trikotnik
Turistična skupnost mesta Novalja

Nekaj kilometrov iz Novalje na hrvaškem otoku Pag boste našli paški trikotnik, ki poleg številnih turistov privlači tudi navdušence nad neznanimi letečimi predmeti. Slednji so namreč prepričani, da je skrivnostna formacija kamnov nastala po pristanku vesoljske ladje.

Zdenko Grbavac, geodet iz Zadra, je maja leta 1999 s svojim sinom opravljal meritve na območju, kjer naj bi odprli kamnolom. Ob tem sta naletela na nenavadno točko sredi kamenja, ki se je od preostale pokrajine razlikovala po barvi.

Ravna površina, posuta z zdrobljenim kamnom, ima pravilno obliko likalnika in meri 32x32x22 metrov. Nenavadna formacija je dobila ime paški trikotnik, hitro pa je pritegnila mnoge, ki se navdušujejo nad neznanimi letečimi predmeti. Ti ljubiteljski ufologi so prepričani, da je nekoč na tem mestu pristalo vesoljsko plovilo.

Kar zagotovo drži, je, da so kamni znotraj paškega trikotnika svetlejše barve od okolice in po izpostavljanju ultravijolični svetlobi žarijo rdeče. Takšno barvo kamni izžarevajo po izpostavljenosti ekstremnim temperaturam, recimo lavi – a vulkanske aktivnosti na Pagu nikoli ni bilo. Po nekaterih raziskavah so kamni stari okoli 12.000 let.

Teorija o pristanku vesoljske ladje ni edina. Nekateri menijo, da je paški trikotnik nastal v obredne namene, bolj racionalni pa vztrajajo, da gre za igro narave, torej delovanje morja, vetra in drugih meteoroloških pojavov skozi tisočletja.

Paški trikotnik Paški trikotnik
Turistična skupnost mesta Novalja
Paški trikotnik Paški trikotnik
Turistična skupnost mesta Novalja

Na Pagu med domačini obstaja šala, da so otok obiskali vesoljci, da bi poskusili njihov paški sir, za sabo pa so potem pustili odtis v obliki trikotnika.

Ne glede na to, katera teorija nastanka paškega trikotnika vam je najbolj blizu, si je to nenavadno kamnito formacijo vredno ogledati, če ste v bližini Novalje. Pogled na Velebit, paški zaliv in mesečevo pokrajino, ki vas obdaja, vas bo zlahka navdušil.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje