Skrivnostni zvoki v Zemljini stratosferi. Nihče ne ve, kaj jih povzroča

Magazin 15. Maj 202312:35 1 komentar
balon stratosfera
PROFIMEDIA

Stratosferski baloni pogosto zaznavajo zvoke, ki jih človeško uho ne sliši, znanstveniki pa njihovega izvora ne znajo pojasniti.

Stratosfera je zgornja plast Zemljine atmosfere, ki se začne približno deset kilometrov nad površjem našega planeta in je debela okoli 20 kilometrov.

To območje je razmeroma mirno in brez neviht, turbulenc in komercialnega zračnega prometa, kar pomeni, da lahko mikrofoni v tej plasti atmosfere prisluškujejo zvokom našega planeta – tako naravnim kot tistim, ki jih ustvari človek.

V ta namen znanstveniki že dolgo v stratosfero pošiljajo balone, ki so opremljeni z različnimi napravami. Ti na Zemljo pošiljajo podatke, med njimi tudi z mikrofoni. Ti so, kot poroča spletna stran space.com, zaznali zvoke, ki jih znanstveniki še ne znajo pojasniti. V misiji, ki so jo začeli raziskovalci iz Sandia National Laboratories, so baloni na Zemljo pošiljali posnetke ponavljajočega se šuma, ki se je ponavljal nekajkrat na uro. Šum je človekovemu ušesu neslišen, saj sodi v območje infrazvoka, zelo nizkega zvoka s frekvenco 20 hercev (Hz) ali manj. Kot je za spletni portal eurekalert.org povedal Daniel Bowman iz Sandia National Laboratories, so balone sprva uporabljali za spremljanje vulkanskih aktivnosti. Zato so jih opremili tudi z napravami, mikrobarometri, ki so sposobni zaznati nizkofrekvenčne zvoke. Prav ti so zaznali skrivnostne ponavljajoče se infrazvočne signale (lahko jih poslušate tukaj).

Po mnenju raziskovalcev, ki so izsledke pred dnevi objavili na srečanju Ameriške akustične družbe v Chicagu, so možni viri skrivnostnega zvoka turbulence, oddaljene nevihte ali meteorji, ki zgorijo, ko padajo skozi ozračje.

Po Bowmanovih besedah se je ta hrup pojavil že v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, ko so z baloni nazadnje prisluškovali infrazvočnim šumom v stratosferi. “Šum smo zaznali pred 50 leti in ga še vedno zaznavamo, še vedno pa ne vemo, kaj je,” pravi Bowman. Dodaja, da neznane zvoke zaznajo skoraj pri vsakem letu balonov. Glede njihove skrivnostnosti pa pravi: “Ne gre za to, da bi bilo tam zgoraj nekaj samo po sebi skrivnostnega ali res globoko drugačnega. Gre za posledico naše lastne nevednosti.”

Atmosferske in stratosferske balone znanstveniki že dolgo uporabljajo za najrazličnejše raziskave, vojske nekaterih držav pa tudi za vohunjenje. Pred meseci je krizo v odnosih med ZDA in Kitajsko sprožil kitajski atmosferski balon, ki je zašel nad ozemlje ZDA, kjer so ga te sestrelile z letalom, o čemer smo poročali tudi mi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje