17 evropskih držav naj bi Komisijo pozvalo k lažjim deportacijam pribežnikov

Svet 08. Okt 202409:38
Azilni dom na Viču
Azilni dom na Viču (Foto: Jan Gregorc/N1)

Skupina 17 evropskih držav je podpisala tako imenovani non-paper, s katerim želijo doseči, da bi prosilce za azil, katerih prošnje so bile zavrnjene, čim hitreje lahko vrnili v države izvora, poroča Euronews. Med podpisnicami so tudi Avstrija, ki je ena od avtoric dokumenta, Hrvaška, Italija, Nemčija in Francija.

Skupina 17 evropskih držav poziva k spremembi delovanja migracijske politike. Med drugim si želijo, da bi prosilce za azil, katerih prošnje so bile zavrnjene, čim hitreje lahko vrnili v države izvora, je razvidno iz za zdaj še neuradnega dokumenta, ki ga je pridobil Euronews.

Nov pristop bi moral po navedbah iz dokumenta vključevati tudi posledice za tiste, ki kljub prejetemu nalogu za vrnitev ne bi zapustili Evrope. “Ljudje, ki nimajo pravice do bivanja, morajo odgovarjati,” piše v dokumentu. S tem želijo doseči, da bi bile vlade “ob polnem spoštovanju temeljnih pravic in svoboščin” pooblaščene izvajati deportacije.

Avtorici dokumenta naj bi bili po poročanju Euronewsa Avstrija in Nizozemska, podprli pa so ga še Hrvaška, Italija, Češka, Nemčija, Danska, Finska, Francija, Grčija, Litva, Luksemburg, Malta, Slovaška in Švedska, poleg njih pa tudi Norveška in Švica, ki nista del Evropske unije.

Skupina prosi Evropsko komisijo, naj zadevo obravnava hitro. Na junijskem srečanju skupine so razpravljali o različnih zamislih, kako učinkoviteje izvajati deportacije, med drugim so predlagali uvedbo skupne evropske odločbe o vrnitvah. Vendar konkretnih predlogov, dorečenih na sestanku, v tako imenovanem non-paperju ni. Kot še piše Euronews, gre za simbolno dejanje in poziv Evropski komisiji, naj ukrepa. Ideja ima namreč močno politično podporo 17 držav z vladami od desnice do leve sredine.

Poziv je odjeknil le nekaj dni pred četrtkovim srečanjem notranjih ministrov v Luksemburgu – prvemu, odkar je Nemčija ponovno uvedla nadzor na kopenskih mejah in odkar je Nizozemska zahtevala izvzetje iz skupne evropske azilne politike – njenemu pozivu je kasneje sledila tudi Madžarska.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti