Skupina United Group objavila poročilo o trajnosti za leto 2023

Svet 04. Okt 202409:28 0 komentarjev
Skupina United Group objavila poročilo o trajnosti za leto 2023
Foto: United Group

Skupina United Group, vodilni ponudnik telekomunikacij in medijev v jugovzhodni Evropi, je v letu 2023 dosegla pomemben napredek pri svojih prizadevanjih za trajnostni razvoj. Podjetje je objavilo trajnostno poročilo za leto 2023, v katerem so opisani pomembni dosežki na področjih okolja, družbe in upravljanja (ESG). Poročilo odraža zavezo skupine United Group trajnosti in podrobno opisuje napredek pri doseganju pozitivnih vplivov na okolje ter družbo.

 V primerjavi z letom 2020 so se izpusti obsegov 1 in 2 zmanjšali za 46 odstotkov.

40 odstotkov skupno porabljene električne energije prihaja iz obnovljivih virov.

Cilj podjetja je do leta 2030 povsem odpraviti odpadke iz poslovanja, ki končajo na odlagališčih.

V letu 2023 so bili doseženi pomembni mejniki na področju enakosti spolov in raznolikosti.

Cilj skupine United Group je do leta 2040 doseči ničelne izpuste z bistvenimi zmanjšanji emisij, ki jih potrjuje pobuda SBTi

Eno glavnih področij trajnosti, kamor United Group usmerja svoja prizadevanja, so ambiciozni cilji glede zmanjšanja izpustov, ki jih je potrdila pobuda znanstveno utemeljenih ciljev (Science Based Targets Initiative – SBTi). Skupina United Group se je zavezala k boju proti podnebnim spremembam in si prizadeva do leta 2040 doseči ničelne izpuste. V letu 2023 je skupina naredila velik korak proti temu cilju, saj je v primerjavi z letom 2020 izpuste obsegov 1 in 2 zmanjšala za 46 odstotkov.

Velik napredek pri uporabi obnovljivih virov energije in pobudah za krožno gospodarstvo

Leta 2023 je skupina United Group potrdila svojo zavezanost obnovljivim virom energije, saj je 40 odstotkov skupno porabljene električne energije prihajalo iz obnovljivih virov, s čimer je podjetje še okrepilo svojo vlogo pri spodbujanju trajnostnih poslovnih praks v panogi. Skupina United Group pa se ne posveča le zmanjšanju izpustov, temveč se je obvezala tudi, da bo do leta 2030 povsem odpravila odpadke iz poslovanja, ki končajo na odlagališčih.

Cilj namerava doseči z upoštevanjem načel krožnosti, pobudami za ponovno uporabo in recikliranje ter odpravljanjem e-odpadkov. Podjetje načela krožnega gospodarstva že uresničuje s pobudami za uvedbo nosilcev kartic SIM polovične velikosti in uporabo tehnologije eSIM, prav tako pa so kupcem na voljo možnost oddaje odpadkov in programi staro za novo za pametne telefone. Pomemben podatek je, da je bilo v letu 2023 kar 40 odstotkov uporabniške opreme pri naročnikih obnovljene.

Letos je skupina United Group tudi prvič izpeljala oceno glede na taksonomijo EU, s katero je svoje aktivnosti ocenila v skladu z ogrodji EU za trajnostno financiranje, ki spodbujajo trajnostni prehod in družbeno odgovorne naložbe.

Skupina United Group v družbenih pobudah v letu 2023 na prvo mesto postavila enakost spolov ter razvoj vodstvenih delavcev

Na področju družbenih pobud je skupina United Group v letu 2023 dosegla pomembne mejnike, ko gre za enakost spolov in raznolikost. Ženske so zasedale 52 odstotkov vodstvenih položajev v podjetju, kar odraža zavezo podjetja, da okrepi njihovo vlogo na delovnem mestu. Poleg tega je skupina United Group pristopila k pobudi Načela opolnomočenja žensk (Women’s Empowerment Principles – WEP), globalni pobudi, ki spodbuja aktivnosti podjetij za enakost spolov, ter zaključila prvo oceno povprečne razlike v plačilu glede na spol, s čimer Skupina ženskam podporo zagotavlja na njihovi celotni poklicni poti.

Da bi skupina United Group okrepila sposobnost vodstvene ekipe za uresničevanje trajnostnih pobud, je leta 2023 predstavila program »Ohranimo prihodnost«, osredotočen na usposabljanje vodstvenih delavcev na področjih okolja, družbe in upravljanja (ESG). Program vodstvenim delavcem zagotavlja potrebne veščine in znanja za vodenje prizadevanj organizacije pri doseganju dolgoročnih trajnostnih ciljev.

“Naš napredek v letu 2023 odraža zavezo skupine United Group, da uresniči trajnostno prihodnost,” je povedala Miriam Di Traglia, izvršna direktorica za skladnost, upravljanje tveganj in trajnost v skupini United Group. “Naši uspehi na področjih zmanjševanja emisij, uporabe obnovljivih virov energije in enakosti spolov dokazujejo, da je trajnost ključni sestavni del naše strategije. Ponosni smo na svoj napredek in še naprej si bomo prizadevali za zagotavljanje dolgoročne vrednosti za vse naše deležnike.”

O skupini United Group

Skupina United Group je vodilna telekomunikacijska in medijska skupina v jugovzhodni Evropi. Skupina posluje v osmih državah in zaposluje skoraj 15.000 ljudi, njeni letni prihodki pa znašajo več kot 3 milijarde evrov. Na področju telekomunikacij več kot 5,3 milijona gospodinjstev in več kot 7,3 milijona mobilnih naročnikov izkorišča največje optično omrežje FTTH v jugovzhodni Evropi, stalne naložbe skupine United Group v omrežje 5G ter najsodobnejše možnosti za mobilno in fiksno povezovanje. Skupina pod blagovno znamko United Fiber združuje svoj portfelj sredstev fiksne infrastrukture, pri čemer je cilj še pospešiti in okrepiti naložbe v državah v EU z ustvarjanjem močnih sinergij in povečevanjem naložbenih zmogljivosti.

UGI Wholesale upravlja vse infrastrukturne veleprodajne dejavnosti skupine United Group, vključno z glasovnimi in podatkovnimi storitvami ter storitvami mobilne telefonije in gostovanja. Interno podjetje United Cloud skrbi za razvoj nabora tehnologij in služi kot center za inovacije. S svojim delom so na čelu preobrazbe zabave in telekomunikacij v regiji z izdelki, kot je video platforma naslednje generacije EON.

Medijsko podjetje United Media producira in distribuira privlačne televizijske vsebine z novičarskimi, športnimi in zabavnimi formati, s katerimi preko vodilnih brezplačnih programov dosega široko občinstvo 40 milijonov uporabnikov. To ponudbo dopolnjuje še portfelj priljubljenih plačljivih televizijskih programov. United Media danes letno ustvari več kot 40.000 ur originalnih lokalnih vsebin, obenem pa upravlja 60 televizijskih programov, 40 spletnih in zaupanja vrednih portalov z novicami, 10 tiskanih izdaj in radijske postaje.

*V Sloveniji v okviru United Group poslujejo družba Telemach Slovenija s storitvami EON, EON SAT in mobilnimi paketi družine VEČ, informativna spletna portala N1 in Forbes, televizija Sportklub, Cas media ter platforma za e-poslovanje Shoppster. Celotno trajnostno poročilo za leto 2023.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!