Slaba novica za Slovence: poceni gorivo na Madžarskem le še za domačine

Gospodarstvo 26. Maj 202215:59 > 17:27
gorivo
N1

Slovenci, ki živijo ob meji z Madžarsko, so doslej lahko privarčevali pri gorivu tako, da so se odpravili k sosedom. A na madžarskih bencinskih črpalkah bodo od petka dalje cenejše gorivo točili le vozniki z madžarskimi registrskimi tablicami, je odločila vlada Viktorja Orbana. Pri polnjenju rezervoarja vozila s tujo registracijo bo treba plačati tržno ceno, je na današnji novinarski konferenci povedal vodja kabineta madžarskega predsednika vlade Gergely Gulyas.

Po tem ko so zaradi občutno cenejšega goriva na Madžarsko zavili tudi številni Slovenci, je vlada Viktorja Orbana potegnila ročno zavoro. Na bencinskih črpalkah bodo od petka dalje lahko gorivo po znižani ceni točili le vozniki z madžarskimi registrskimi tablicami, je v četrtek sporočil vodja kabineta madžarskega premierja Gergely Gulyas. Madžarska vlada je s 15. novembrom zaradi naraščajoče inflacije začasno zamrznila cene bencina in dizla pri 480 forintih (1,28 evra) za liter. Za dokaz bomo morali imeti potrdilo o registraciji, drugi vozniki pa bomo morali plačati tržno ceno.

Zaradi zamrznitve cen je tako Madžarska postala najcenejši kraj za točenje goriva v Evropi, bencinski turizem pa se je na obmejnih črpalkah razcvetel, je po poročanju madžarskih medijev dejal Gulyas. Cene goriva so na Madžarskem omejene od 15. novembra lani, in sicer na 480 forintov. Madžarska vlada se je za ukrep odločila, potem ko je letna stopnja inflacija v državi oktobra lani dosegla 6,5 odstotka, kar je največ po letu 2012. Prodaja goriva na Madžarskem se je v prvem letošnjem četrtletju glede na enako lansko obdobje močno okrepila, kažejo podatki madžarskega naftnega združenja MASZ. Kot glavni razlog so navedli ravno bencinski turizem.

Prodaja bencina se je v prvih treh mesecih leta povečala za 29,5 odstotka na 383 milijonov litrov, dizla pa za 36,7 odstotka na 712 milijonov litrov. V Sloveniji je medtem do 10. avgusta regulirana cena pogonskih goriv. Cena litra 95-oktanskega bencina je omejena na 1,560 evra, cena litra dizla pa na 1,668 evra.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS