Slan prigrizek v nacionalnem parku: “Na videz trivialna stvar ima izjemen vpliv”

Svet 10. Sep 202410:41 0 komentarjev
Obiskovalec je v "Big Room" v jamskem sistemu ameriškega nacionalnega parka Carlsbad Caverns odvrgel vrečko Cheetosa
Obiskovalec je v "Big Room" v jamskem sistemu ameriškega nacionalnega parka Carlsbad Caverns odvrgel vrečko Cheetosa (Foto: Carlsbad Caverns National Park/FACEBOOK)

Obiskovalci nacionalnega parka Carlsbad Caverns v Novi Mehiki lahko v tamkajšnjih jamskih sistemih uživajo samo vodo, saj lahko vnos drugih pijač ali hrane negativno vpliva na jamski ekosistem. Kljub opozorilom pa je pred kratkim obiskovalec v jamo odvrgel odprto vrečko priljubljenega ameriškega slanega prigrizka.

Edino, kar je obiskovalcem dovoljeno uživati znotraj podzemnih jam v ameriškem nacionalnem parku Carlsbad Caverns v zvezni državi Nova Mehika, je voda. Vse druge pijače in prigrizki so prepovedani.

Prepovedi pa ne upoštevajo vsi. Nedavno je namreč nekdo v občutljiv jamski ekosistem odvrgel odprto vrečko v ZDA zelo priljubljenega slanega prigrizka Cheetos, so v objavi na Facebooku sporočili nadzorniki parka.

Vrečko so našli v t. i. veliki sobi (ang. Big Room) v nacionalnem parku, ki je po prostornini največja enojna jamska sobana v Severni Ameriki in je dostopna po razmeroma lahki poti. Nastala je pred milijoni let, ko je žveplova kislina raztopila apnenec in ustvarila jamske prehode, piše CNN.

“S človeške perspektive se zdi raztresena vrečka slanega prigrizka trivialna, toda na življenje v jami imajo lahko takšni posegi izjemno velik vpliv,” so pojasnili v objavi.

Hrana povzroča cikel širjenja plesni in mikrobov

Koruza, ki jo vsebuje omenjeni prigrizek, v kombinaciji z jamsko vlago ustvarja popolno okolje za razvoj mikroorganizmov in gliv.

“Jamski črički, pršice, pajki in muhe se hitro organizirajo v začasno prehranjevalno mrežo, ki razprši hranila v okoliško jamsko formacijo. Plesni se širijo višje po bližnjih površinah, se množijo, odmirajo in zaudarjajo. In cikel se nadaljuje,” so zapisali.

Ko so nadzorniki parka odkrili neodgovorno dejanje enega od obiskovalcev, so kar nekaj časa porabili, da so skrbno odstranili plesen in tujke s površin, še piše CNN. Pri tem so opozorili, da so med čiščenjem poleg organizmov, ki so del jamskega ekosistema, odkrili tudi številne mikrobe in plesni, ki jih sicer v jami ni.

Še enkrat so opozorili obiskovalce, ki že s samim vstopom v jame puščajo mikro sledi, ki vplivajo na ekosistem, da ne povzročajo dodatnih vplivov. Predvsem ne takšnih, ki se jim je mogoče popolnoma izogniti. Ob tem naj upoštevajo navodila, da v jamah ne uživajo drugega kot vodo, saj vsaka sled hrane ali pijače v jamo privlači organizme, ki lahko negativno vplivajo na ekosistem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!