Sliko, ki so jo našli v vrečki na postaji, prodajajo za vrtoglavo vsoto

Magazin 14. Jun 202409:35 0 komentarjev
Tizian
Foto: PROFIMEDIA

Umetnino italijanskega renesančnega slikarja, ki so jo našli v plastični vrečki na eni od postaj v Londonu, želijo prodati za 29 milijonov evrov.

Dvakrat ukradena umetnina italijanskega renesančnega slikarja Tiziana, ki so jo nekoč našli v plastični vrečki na eni od avtobusnih postaj v Londonu, gre na dražbo.

Zanjo želijo iztržiti med 17 in 29 milijonov evrov, poroča CNN. Gre za umetnino, ki prikazuje Jezusa, Marijo in Jožefa, kako počivajo na poti v Egipt. Tja so želeli pobegniti, ko so izvedeli, da želi judovski kralj Herod ubiti mladega Jezusa.

Umetnik, sicer znan pod pravim imenom Tiziano Vecellio, je delo ustvaril na začetku kariere v prvem desetletju 16. stoletja. Gre za majhno sliko, ki meri nekaj več kot 20 centimetrov in je majhna v primerjavi z nekaterimi deli, po katerih je Tizian zaslovel.

Sliko so več desetletij iz rok v roke podajali razni evropski aristokrati, nato jo je med francosko okupacijo Dunaja leta 1809 zaplenil Napoleon Bonaparte in jo odnesel v Pariz.

Leta 1815 so jo vrnili na Dunaj, nato pa je pristala pri angleškem plemiču Johnu Alexandru Thynnu. 

Leta 1995 so jo ukradli s posesti Thynnovih in je izginila za sedem let, nato pa jo je na eni od avtobusnih postaj v Londonu našel umetnostni detektiv Charles Hill. “To je torej slika, ki so si jo želeli tako aristokrati in nadvojvode kot cesarji. Cenjena je zaradi živo obarvanega prizora družinske naklonjenosti v naravnem svetu,” je zapisala dražbena hiša Christie’s.

Dražba slike bo potekala 2. julija v Londonu, še navaja CNN.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!