Slovenci prepričani, da je v naši državi zelo veliko korupcije

Svet 25. Jul 202418:10 4 komentarji
Korupcija
Foto: PROFIMEDIA

Raziskava Eurobarometra o stanju korupcije v državah članicah EU, ki je bila objavljena v sklopu poročila Evropske komisije o stanju vladavine prava, je pokazala, da večina Evropejcev meni, da je korupcija v njihovi državi zelo razširjena. Slovenija se je v raziskavi znašla v samem vrhu.

Bruseljski portal Politico je objavil ugotovitve raziskave Eurobarometra o mnenju Evropejcev glede razširjenosti korupcije v državah članicah Evropske unije. Kar dve tretjini državljanov EU meni, da je v njihovi državi korupcija razširjena, v samem vrhu raziskave pa se je znašla tudi Slovenija.

68 odstotkov sodelujočih v raziskavi meni, da je korupcija na stari celini močno razširjena. Najbolj črnogledi so glede tega v Grčiji, kjer kar 98 odstotkov prebivalcev meni, da je korupcija v njihovi državi zelo razširjena, na drugem mestu je Portugalska s 96 odstotki, sledita pa Malta in Slovenija, kjer 95 odstotkov ljudi meni, da je korupcija tam razširjenja. Na 5. mestu je Hrvaška z 92 odstotki. Sosednja Avstrija je v drugi polovici lestvice (55 odstotkov), precej visoko pa sta umeščeni tudi Italija (78 odstotkov) in Madžarska (88 odstotkov).

Najnižji odstotek je zaznati med prebivalci Finske (18 odstotkov), Danske (26 odstotkov) in Luksemburga (43 odstotkov).

korupcija v EU
Foto: EU

Nekaj več kot četrtina vprašanih (27 odstotkov) je v raziskavi dejala, da se je v vsakdanjem življenju že soočila s kakšno od oblik korupcije, 75 odstotkov vprašanih pa pa jih meni, da sta posel in politika preveč povezana, kar ustvarja ugodne pogoje za razcvet korupcije.

Omenjena raziskava ja bila objavljena v sklopu letnega poročila Evropske komisije o stanju vladavine prava, v katerem so ocenjeni protikorupcijski ukrepi v državah članicah EU. Poročilo za leto 2024 opozarja na nekatere reforme kazenskega prava v državah članicah, kar bi lahko ogrozilo boj proti korupciji. Izpostavljeni sta bili Slovaška in Italija.

Slovenci: korupcija ni ustrezno preiskovana in kaznovana

76 odstotkov vprašanih Evropejcev meni, da politiki in drugi javni uslužbenci pogosto niso dovolj transparentni glede svojega delovanja. Med vprašanimi v Sloveniji ta delež znaša 89 odstotkov in je najvišji v vsej EU.

Delež vprašanih v Sloveniji, ki menijo, da je korupcija med politiki in javnimi uslužbenci ustrezno preiskovana in kaznovana, pa je medtem s 24 odstotki najnižji med vsemi članicami. Na ravni EU znaša 43 odstotkov, še kaže poročilo.

Glede neodvisnosti pravosodja medtem tri četrtine vprašanih državljanov EU meni, da lahko posamezniki svoje pravice v primeru nespoštovanja uveljavijo pred neodvisnim sodiščem. Med vprašanimi v Sloveniji jih tako meni 74 odstotkov.

Imajo pa nekoliko slabše mnenje o neodvisnosti samih sodnikov. Da so neodvisni in da nanje ne vplivajo politični ali gospodarski interesi, pravi 53 odstotkov sodelujočih Evropejcev. Med sodelujočimi v Sloveniji ta delež znaša 37 odstotkov, nižji je v petih drugih članicah.

Kakšne so ugotovitve poročila o stanju vladavine prava v Sloveniji, si lahko preberete v tem članku.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje