Slovenija na pomoč v BiH pošilja reševalce in reševalne pse

Svet 06. Okt 202408:36 1 komentar
Poplave v Bosni in Hercegovini.
Poplave v Bosni in Hercegovini. (Foto: Armin Durgut/PIXSELL/F.A.BOBO)

Dele Bosne in Hercegovine je presenetilo močno neurje. Narasli hudourniki in plazovi so podirali vse pred seboj, umrlo je najmanj 18 ljudi, še veliko jih pogrešajo. Slovenija na pomoč pošilja reševalce in reševalne pse.

Po hudih poplavah, ki so pred tremi dnevi prizadele dele Bosne in Hercegovine, je država zaprosila za pomoč Evropske unije.

Pomagala bo tudi Slovenija, so sporočili z vlade. “Vlada Republike Slovenije je na dopisni seji sprejela odločitev, da se Bosni in Hercegovini, ki so jo prizadele poplave, na podlagi zaprosila za pomoč prek mehanizma Unije na področju civilne zaščite, zagotovi pomoč za posredovanje ob poplavah, in sicer v obliki enote MUSAR in enote K9 Reševalni psi,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Enoto MUSAR sestavlja četa za tehnično reševanje, ki izvaja iskanje in reševanje v urbanih okoljih.

Slovenija bo Bosni in Hercegovini pomagala med 6. in 13. oktobrom, so še dodali v vladi.

Bosno in Hercegovino so poplave prizadele v noči na petek. Najhuje je v Kreševu, Fojnici ter na severu Hercegovine v okolici Konjica in Jablanice. Prekinjene so cestne in telekomunikacijske povezave, poročajo pa tudi o smrtnih žrtvah.

Poplave v Bosni in Hercegovini.
Poplave v Bosni in Hercegovini. (Foto: Reuters)

Pomoč BiH so na vladi sicer napovedali že v petek. Premier Robert Golob in zunanja ministrica Tanja Fajon sta na družbenem omrežju X izrazila zaskrbljenost nad ujmo, ki je prizadela državo in svojcem umrlih izrazila sožalje. Zapisala sta tudi, da je Slovenija pripravljena pomagati.

Družinam, ki so ostale brez vsega, lahko pomagate tudi vi. Humanitarni organizaciji Rdeči križ in Karitas zbirata pomoč z nakazili prek TRR in SMS-sporočili. Več si lahko preberete tukaj.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje