Slovenija po uboju Nasrale poziva k umiritvi razmer: “Ubijanje se mora ustaviti”

Svet 28. Sep 202416:45 0 komentarjev
libanon, izrael, napad
Izraelski napad na vas na jugu Libanona (Foto: PROFIMEDIA)

Slovensko zunanje ministrstvo je po uboju vodje libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah Hasana Nasrale pozvalo vse, naj ravnajo zadržano in preprečijo nadaljnje zaostrovanje razmer na Bližnjem vzhodu. "Civilno prebivalstvo je treba vedno zaščititi in ubijanje se mora ustaviti," je ministrstvo zapisalo na družbenem omrežju X.

Ob tem je ministrstvo pozvalo, da se moramo za vsako ceno izogniti vojni v Libanonu. Poudarilo je tudi, da je nujno uresničevanje resolucije 1701, ki jo je leta 2006 sprejel Varnostni svet Združenih narodov.

Resolucija, katere namen je bil končati vojno v Libanonu leta 2006, poziva k popolni prekinitvi sovražnosti med Izraelom in Hezbolahom, umiku izraelskih sil iz Libanona, ki naj bi jih nadomestile libanonske sile in sile UNIFIL na jugu Libanona, ter razorožitvi oboroženih skupin, vključno s Hezbolahom, pri čemer južno od reke Litani ne bi smele delovati nobene oborožene sile razen sil UNIFIL in libanonske vojske.

Ta resolucija se še danes ne uresničuje v celoti. Libanon očita Izraelu, da se ni v celoti umaknil z libanonskih ozemelj ter da pogosto krši zračni in morski prostor. Hezbolah in druge oborožene skupine na jugu Libanona se niso umaknile temveč je Hezbolah celo povečal svoje oborožitvene zmogljivosti ter okrepil oborožene sile južno od reke Litani.

Izrael je v zadnjih dneh močno okrepil napade na cilje v Libanonu, v katerih je bilo od ponedeljka ubitih več sto ljudi, na tisoče pa ranjenih. Med drugim je v petek izvedel napade na južno predmestje Bejuruta, v katerih je bil ubit tudi vodja Hezbolaha Hasan Nasrala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!