Slovenija poziva hutijevce, da izpustijo vse v Jemnu pridržane uslužbence ZN

Svet 13. Jun 202420:41 1 komentar
Hutijevci (Foto: PROFIMEDIA)

Slovenija poziva k takojšnji, varni in brezpogojni izpustitvi vseh pridržanih uslužbencev ZN in nevladnih organizacij v Jemnu, je na današnjem zasedanju Varnostnega sveta ZN dejal veleposlanik Samuel Žbogar in izrazil vso podporo delu posebnega odposlanca ZN za Jemen Hansu Grundbergu.

Jemenski hutijevci so v preteklih dneh pridržali več uslužbencev ZN in nevladnih organizacij, ki naj bi tam za nekoga vohunili. ZN so pozvali k njihovi takojšnji izpustitvi, Varnostni svet ZN pa je danes zasedal na to temo in o položaju v Jemnu na splošno. Položaj sta predstavila Hans Grundberg in direktorica Urada za koordinacijo humanitarne pomoči ZN (OCHA) Edem Wosornu.

Pridržanje je del splošnega poslabšanja razmer glede spoštovanja mednarodnega humanitarnega prava in zaščite humanitarnega, zdravstvenega osebja ZN na območjih spopadov, je dejal Samuel Žbogar in menil, da bi se moral Varnostni svet redno in vztrajno odzivati na podobne incidente. “Samovoljno odvzemanje prostosti je v nasprotju z mednarodnim pravom,” je dejal.

Zaradi pridržanja se lahko poslabša dostop humanitarne pomoči v času, ko so potrebe izjemno visoke in Žbogar je poudaril, da je prost dostop te pomoči po mednarodnem pravu zaveza vseh.

Varnostni svet po zasedanju ni sprejel ukrepa.

V Jemnu se nadaljuje državljanska vojna med hutijevci, ki imajo podporo Irana, in mednarodno priznanimi vladnimi silami, pri čemer sodelujejo tudi zalivske države pod vodstvom Savdske Arabije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje