Slovenija se pridružuje tožbi proti Mjanmaru zaradi zatiranja manjšine Rohingov

Svet 26. Sep 202416:23 0 komentarjev
Begunci manjšine Rohinga
Begunci manjšine Rohinga (Foto: PROFIMEDIA)

Slovenija bo vložila intervencijo v tožbi Gambije proti Mjanmaru pred Meddržavnim sodiščem (ICJ) v Haagu glede domnevnih kršitev konvencije Združenih narodov o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida, je odločila vlada. Gre za primere zatiranja manjšine Rohingov leta 2017.

Slovenija je že v preteklosti izražala zaskrbljenost zaradi usode Rohingov in je v zvezi s tem podprla izjave Evropske unije, kot tudi več resolucij mednarodnih organov, vključno z Generalno skupščino ZN, so sporočili po seji vlade.

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je sodelovanje v postopku pred ICJ predlagalo, ker Slovenija med temeljne usmeritve svoje zunanje politike med drugim postavlja krepitev spoštovanja človekovih pravic ter zagotavljanje odgovornosti za storjene najhujše zločine.

MZEZ, ki bo glede na sklep vlade usklajevalo zastopanje Slovenije, je za potrebe postopka zagotovilo finančna sredstva v okvirni višini 20.000 evrov, med drugim za kritje stroškov službenih poti.

Begunci manjšine Rohinga
Begunci manjšine Rohinga (Foto: PROFIMEDIA)

V Bangladeš se je zateklo okoli 740.000 pripadnikov te manjšine

Gambija v tožbi, ki jo je vložila leta 2019, trdi, da je mjanmarska vojska, ki je leta 2017 pobila na tisoče pripadnikov muslimanskih Rohingov ter posilila veliko število žensk in otrok, kršila Konvencijo ZN o genocidu iz leta 1948.

Nasilje je sprožilo množičen eksodus pripadnikov te manjšine, v sosednji Bangladeš se jih je zateklo okoli 740.000. Begunci so ob prihodu pripovedovali o mučenju, ubijanju, posilstvih in požiganju vasi. Preiskovalci ZN so to označili za genocid.

Tožbi so se že lani med drugim pridružile Francija, Nemčija in Velika Britanija, sedaj pa je to storila še Slovenija. Trenutno še ni jasno, kdaj se bo sojenje začelo, saj potekajo še pisni postopki.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!