Slovenija v Varnostnem svetu opozorila: Mednarodno pravo ni jedilnik po izbiri

Slovenija 29. Maj 202418:24 4 komentarji
Varnostni svet ZN
Foto: PROFIMEDIA

Namestnica slovenskega veleposlanika je na redni odprti seji Varnostnega sveta ZN o položaju na Bližnjem vzhodu dejala, da mednarodno pravo ni jedilnik po izbiri. Vse države je pozvala k spoštovanju mednarodnih resolucij in stališč.

“Varnostni svet je bil v zadnjih tednih zelo jasen pri zavračanju operacij v Gazi. V zadnji resoluciji smo jasno zahtevali takojšnje premirje, skupaj z izpustitvijo vseh talcev in neoviran dostop humanitarne pomoči. Meddržavno sodišče (ICJ) je prejšnji teden Izraelu ukazalo konec vojaške ofenzive v Gazi,” je dejala namestnica slovenskega veleposlanika Ondina Blokar Drobič, ampak dodala, da se operacije v Rafi nadaljujejo.

Ob tem je v imenu Slovenije znova obsodila nedavni napad na taborišče v Rafi, ki je pokazal, da za civiliste v Gazi ni varnega območja. “Govorimo o ljudeh. Starih, mladih, otrocih, ki sedaj sanjajo le o tem, da se bodo lahko naslednji dan spet zbudili,” je poudarila.

“Mednarodno pravo ni jedilnik po izbiri. Nihče nam ga ni vsilil. Članice ZN morajo podpreti Ustanovno listino,” je poudarila in dodala, da so odločitve ICJ zavezujoče.

S položajem na terenu je Varnostni svet ZN seznanil koordinator mirovnega procesa na Bližnjem vzhodu Tor Wennesland, države članice pa so zasedanje izkoristile za ponavljanje znanih stališč s poudarkom na vojni med Izraelom in palestinskim islamističnem gibanjem Hamas v Gazi.

Kasneje znova razprava o alžirskem predlogu

Varnostni svet se bo po zasedanju umaknil za zaprta vrata, kjer se bodo nadaljevali pogovori o alžirskem predlogu resolucije proti izraelski ofenzivi v Rafi, Francija pa vztraja s svojim predlogom širše resolucije s pozivom za konec vojne in rešitev dveh držav.

Stališče ZDA medtem ostaja, da je treba najprej izpustiti vse talce, ki jih je Hamas zajel med napadom na Izrael 7. oktobra, nato pa je treba sprožiti pogajanja o celoviti rešitvi krize v dogovoru med Izraelci in Palestinci.

Predstavnik ZDA je sicer na zasedanju ponovil nasprotovanje izraelski ofenzivi v Rafi in pozval k povečanju humanitarne pomoči.

Predstavnica Rusije je svoj čas izkoristila za napade na ameriško politiko do Izraela in pri tem omenila, da proti tej politiki v ZDA vsak dan potekajo protesti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje