Slovenija v Varnostnem svetu opozorila na pravico Ukrajine do samoobrambe

Svet 25. Jul 202420:27 0 komentarjev
Foto: PROFIMEDIA

Ukrajina se brani pred agresijo v skladu z 51. členom Ustanovne listine ZN, je med današnjo razpravo o oboroževanju Ukrajine v Varnostnem svetu ZN poudarila namestnica veleposlanika Ondina Blokar Drobič in dodala, da Slovenija z nedavno sklenjenim varnostnim sporazumom z Ukrajino utrjuje podporo njeni samoobrambi.

Zasedanje je pripravila Rusija z namenom kritiziranja zahodne vojaške pomoči Ukrajini, vendar je večina članic Varnostnega sveta znova kritizirala in obsojala rusko agresijo, ki se je začela februarja 2022. “Slovenija pomoč Ukrajini v orožju vidi kot podporo zaščiti civilistov pred napadi ruskih brezpilotnikov in raket ter zaščito Ustanovne listine ZN,” je dejala namestnica veleposlanika Ondina Blokar Drobič.

Rusijo je obtožila, da s kupovanjem orožja v Severni Koreji krši številne resolucije Varnostnega sveta ZN. “Obstaja le en način za dolgoročna varnostna jamstva za vse – dosledno spoštovanje mednarodnega prava in Slovenija bo tu vedno prva na barikadah,” je dejala.

Ruski veleposlanik Vasilij Nebenzija je zatrdil, da so ZDA začele križarski pohod proti Rusiji ob razpadu Sovjetske zveze, Ukrajina pa je od leta 2014 izpostava takšne politike. Zatrdil je tudi, da je ukrajinski režim zasnovan na lažeh, da je stanje ukrajinskih sil tako katastrofalno, da se režim dela kot, da si želi pogajanj z Rusijo.

Na zasedanje so pripeljali nekdanjo zunanjo ministrico Avstrije Karin Kneissl, ki je v vlogi analitičarke kritizirala evropsko pomoč Ukrajini pri dobavi orožja in pohvalila Madžarsko kot edini glas razuma. Orožje po vzhodni Evropi po njenih besedah potuje prosto kot nafta, vse to pa poteka na račun evropskih davkoplačevalcev.

V imenu ZN je poročal namestnik visoke predstavnice Urada za usklajevanje humanitarne pomoči (OCHA) Adedeji Ebo, ki je poudaril, da se dostava orožja Ukrajini res nadaljuje, vendar pa v kontekstu ruske invazije. Ebo je obsodil ruske napade na ukrajinske civilne cilje in omenil, da je bil junij mesec z največ smrtnimi žrtvami med ukrajinskimi otroci letos.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!