Slovenija v Varnostnem svetu ZN opozorila na izzive na območju osrednje Afrike

Svet 10. Jun 202419:41 0 komentarjev
varnostni svet
Foto: PROFIMEDIA

Območje osrednje Afrike si prizadeva za rast, gospodarski napredek in trajnostni razvoj, obenem pa se sooča z bistvenimi političnimi, gospodarskimi in družbenimi izzivi, je na današnjem zasedanju Varnostnega sveta ZN na to temo opozorila namestnica veleposlanika Ondina Blokar Drobič.

Slovenija pozdravlja zavezanost volilnim procesom, vendar poudarja, da so potrebne močne ustanove, pravna država, varovanje človekovih pravic in vključevanje. “Zaskrbljeni smo zaradi nenehnega omejevanja državljanskega prostora in svobode izražanja,” je dejala in poudarila potrebo po sodelovanju žensk v političnih procesih.

Izrekamo pohvalo Uradu ZN za osrednjo Afriko (UNOCA) za njeno trdno zavezanost agendi za podnebje, mir in varnost. Vsak ekstremni vremenski dogodek, od katastrofalnih poplav v DR Kongo, Kongu, Burundiju in Ruandi do zgodovinske suše v Angoli, neposredno vpliva na prehransko varnost in povzroči nov val razseljevanja, kar še dodatno podžiga krog nestabilnosti, je dejala in podprla podaljšanje mandata UNOCA, kar bo na sporedu avgusta.

Varnostni svet sta pred izjavami s položajem v regiji seznanila posebni predstavnik generalnega sekretarja, vodja regionalnega UNOCA Abdou Abarry ter predsednik komisije gospodarske skupnosti držav osrednje Afrike (ECCAS) Gilberto Da Piedade Verissimo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!