Slovenka v Atenah: “Najprej se ni zdelo hudo, ponoči pa naju je postalo strah”

Svet 12. Avg 202419:41 2 komentarja
atene gril
Požar v Atenah (Foto: Živa Gril)

V Grčiji na vrhuncu turistične sezone divjajo obsežni gozdni požari. Najhuje je v okolici Aten, kjer so že evakuirali več območij. "Ogenj se širi kot strela," pravijo gasilci. O napetem dogajanju smo se pogovarjali s Slovenko, ki je ravno v tem času tam na dopustu.

V soboto popoldne je zagorelo v okolici Aten. Požar se je hitro razširil, danes se z njim bori skoraj 700 gasilcev. Kljub naporom se ogenj približuje mestu.

Tam ravno v tem času s partnerjem dopustuje Slovenka Živa Gril, ki je za N1 opisala, kakšno je stanje v mestu. Ko je v soboto zagorelo, sta bila s partnerjem ravno na izletu. Okoli 17. ure sta na mobilne telefone dobila sporočilo, da je v okolici izbruhnil požar.

“Najprej se nama ni zdelo hudo, ker je bil požar relativno daleč. Ko sva prispela do apartmaja, se je v zraku že videl gost bel dim, prav tako se je tudi precej vohal,” je povedala za N1.

Ponoči ju je postalo strah. “Ob petih zjutraj sem začela razmišljati, da bova šla ob 8. uri z letalom domov. Potem sem kontaktirala lastnike nastanitve, ki so rekli, naj ne skrbiva.”  Požar je bil takrat od okrožja Dafni oddaljen približno 30 kilometrov.

atene gril atene gril
Požar v Atenah (Foto: Živa Gril)
atene gril atene gril
Požar v Atenah (Foto: Živa Gril)
atene gril atene gril
Požar v Atenah (Foto: Živa Gril)

V 24 urah se je požar opazno razširil, danes je ogenj 18 kilometrov stran, pripoveduje Gril. Okoli 5. ure zjutraj sta s partnerjem dobila novo izredno obvestilo, v katerem so ljudi na ogroženih območjih pozivali k evakuaciji.

Ozračje je že od sobote popoldne stalno zadimljeno, s partnerjem se zadržujeta v stanovanju. “Na eni točki sta bila zadimljena Partenon in akropola, saj se gost dim razprostira skoraj nad celotnim centrom,” je opisala. Ljudje, ki se zadržujejo na prostem, nosijo maske.

V Atenah bi morala s partnerjem ostati do sredine tedna, a jih bosta predčasno zapustila. Že zdaj se namreč zaradi požara na letališču pojavljajo zamude.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje