Slovenka v Dalmaciji: Naenkrat so začeli z neba padati kosi pepela

Slovenija 31. Jul 202413:33 0 komentarjev
požar makarska
Požar nad Makarsko zjutraj (Foto: Mojca Žerak)

Dalmacija je v primežu silovitih požarov. V torek dopoldne je najprej zagorelo v zaledju Šibenika, popoldne v Zadru, zvečer pa je ogenj zajel še območje Makarske, kjer je bilo najhuje. Pogovarjali smo se s Slovenko, ki je ravno v tem času tam na dopustu.

Za hrvaškimi gasilci je najbolj napornih 24 ur letos. Čez dan so gasili požare v zaledju Šibenika in Zadra, zvečer se je vnelo še blizu Makarske. Širjenje požara je bilo bliskovito, ogenj se je približeval Tučepom. Tam ravno zdaj dopustuje Slovenka Mojca Žerak, ki je za N1 opisala, kako je požar napredoval in kakšna noč je za njimi.

Ko je včeraj okoli osmih zagorelo, sta bila s partnerjem ravno na večerji. “Naenkrat so začeli z neba padati kosi pepela, potem smo opazili, da nebo oranžno žari,” je opisala. V naslednje pol ure so turisti in prebivalci v Tučepih opazovali, kako se oranžna svetloba na nebu širi. “Požar se je bliskovito povečal. Čez pol ure je pepel padal tako, kot da bi snežilo,” razlaga v pogovoru.

Ko so skupaj z množico odšli do ceste, so nad mestom lahko videli plamene. Najbolj so se prestrašili turisti. “Na ulicah se je čutilo neugodno razpoloženje. Ker naju je skrbelo, sva šla do lastnice apartmaja preverit, kaj se dogaja in kje gori,” je dodala.

Požar pri Tučepih Požar pri Tučepih
Foto: Mojca Žerak/Bralka N1
Požar pri Tučepih Požar pri Tučepih
Foto: Mojca Žerak/Bralka N1
Požar nad Makarsko zjutraj (Foto: Mojca Žerak)
Požar pri Tučepih Požar pri Tučepih
Foto: Mojca Žerak/Bralka N1
požar makarska požar makarska
Požar nad Makarsko zjutraj (Foto: Mojca Žerak)
požar makarska požar makarska
Kosi pepela na balkonu (Foto: Mojca Žerak)

Domačini so turiste takoj pomirili, da videz vara: “Dejali so, da se požar res zelo vidi in voha, a da do Tučepov ne bi smelo priti,” pripoveduje. Kljub temu sta s partnerjem težko zaspala. “Mislim, da smo bili vsi kar pripravljeni s kakšnim nahrbtnikom, če bi se bilo treba hitro evakuirati.”

Jutro, polno pepela

Jutro je bilo polno dima in pepela, po pripovedovanju sogovornice se je videl tudi ogenj. “Ko smo se zbudili, je bil balkon čisto ‘zasnežen’ s pepelom, močno je zaudarjalo po dimu,” je opisovala.

Okoli poldneva je bilo že mogoče opaziti, da je gasilcem uspelo ogenj spraviti pod nadzor. Po opažanjih Žerak ogenj še ni pogašen, a so ga omejili. “Tudi zrak se je prečistil,” pravi.

Tudi strah je popustil. Turisti so dopoldne že zaplavali v morju, na katerem se bližnji požar ne pozna. Po ocenah Slovenke je sicer nekaj turistov območje zapustilo, saj je gneče na obali in mestu opazno manj kot prejšnje dni.

pepel makarska
Kosi pepela zjutraj (Foto: Mojca Žerak)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!