Sloviti Washington Post bo prvič po 36 letih tiho. Je Trump zagrozil Bezosu?

Svet 27. Okt 202410:30 5 komentarjev
Foto: PROFIMEDIA

Dva tedna pred ameriškimi predsedniškimi volitvami je bilo v uredništvu Washington Posta že vse pripravljeno za objavo pisma podpore demokratki Kamali Harris. Uredniška podpora enemu od predsedniških kandidatov je v ZDA namreč v navadi. A pismo nikoli ni izšlo, ker naj bi objavo preprečil lastnik Washington Posta Jeff Bezos. Mu je Donald Trump zagrozil? Bezos pa Trumpu ugodil? Enako se je namreč le nekaj dni pred tem zgodilo tudi Los Angeles Timesu. Tudi v tem časopisu je objavo pisma podpore preprečil lastnik, zaradi česar je s položaja nemudoma odstopila odgovorna urednica.

Za razliko od mnogih evropskih držav, tudi za razliko od Slovenije, je v ZDA že od nekdaj navada, da veliki ameriški časopisi pred predsedniškimi volitvami s pismom uredništva odkrito podprejo enega od predsedniških kandidatov.

Še nekaj mesecev nazaj, po polomu Joeja Bidna v predvolilnem soočenju z Donaldom Trumpom na CNN, sta denimo New York Times in Washington Post, najbolj slovita ameriška časopisa, Bidna pozvala k umiku iz predsedniške tekme. Kar se je kasneje tudi zgodilo.

Uredniško pismo podpore je bilo že pripravljeno

Toda pred letošnjimi predsedniškimi volitvami pa bo Washington Post ostal tiho. Uredništvo ne bo podprlo demokratke Kamale Harris, pa čeprav so imeli uredniki časnika pismo podpore že spisano, po poročanju Financial Timesa pa je bilo tudi že pripravljeno za objavo.

A objavo uredniške podpore Kamali Harris vsega dva tedna pred ameriškimi predsedniškimi volitvami naj bi ustavil lastnik Washington Posta, drugi najbogatejši Zemljan Jeff Bezoz, ki se zaradi tega po poročanju Financial Timesa že sooča z uporom znotraj uredniških in novinarskih vrst njegovega časopisa. Prav tako neobjava podpore močno odmeva v delu ameriške javnosti.

Washington Post

Slovita ameriška novinarja Bob Woodward in Carl Bernstein, ki sta prav v Washington Postu razkrila afero Watergate, sta denimo dejala, da ta odločitev “ignorira lastne prepričljive novinarske dokaze Washington Posta o tem, da je Donald Trump grožnja za demokracijo”.

Poleg tega je Washington Post prav v času Trumpovega mandata na naslovnico natisnil nov slogan Democracy dies in darkness (demokracija umira v temi).

Toda izvršni direktor Washington Posta Will Lewis, ki naj bi bil v tesnih stikih z Bezosom, je zapisal: “Washington Post na teh volitvah ne bo podprl nobenega predsedniškega kandidata in tako bo tudi v prihodnje. Smo neodvisen časopis, mi moramo podpirati bralce, ti pa naj se odločijo po svoji presoji.”

Kaj naj bi bilo v ozadju?

Osnovni vir bogastva Jeffa Bezosa je podjetje Amazon, ki se je že prvem Trumpovem mandatu znašlo v navzkrižnem ognju s Trumpovo administracijo.

Med drugim je Amazon leta 2019 proti ameriški vladi vložil tožbo v višini 10 milijard dolarjev v prepričanju, da je Trumpova administracija Amazonu neutemeljeno in kot “stopnjevanje pritiska” zavrnila državni posel.

Nekdanji mnenjski urednik Washington Posta Robert Kagan pravi, da se je pa tokrat Bezos odločil ugoditi Donaldu Trumpu. “Trump je zagrozil, da bo preganjal Bezosove posle. Bezos pa vodi eno največjih podjetij v Ameriki. Odnosi z zvezno vlado, od katere je Bezos pomembno odvisen, so napeti,” je dejal za CNN.

Jeff Bezos
Jeff Bezos (Foto: Joshua Roberts/REUTERS)

Associated Press je medtem poročal tudi, da se je Trump le nekaj ur po tem, ko je Washington Post napovedal, da bo podprl Kamalo Haris, sestal z vodstvom vesoljskega podjetja Blue Origin, ki je prav tako v lasti Bezosa in ki ima z ameriško vesoljsko agencijo Nasa sklenjeno 3,4 milijarde dolarjev vredno pogodbo za izdelavo vesoljskega plovila.

Se je pa letos enako zgodilo tudi Los Angeles Timesu, ki sicer ni tako velik in vpliven kot Washington Post. Pred dnevi tudi v tem časopisu ni izšlo uredniško pismo podpore pred letošnjimi predsedniškimi volitvami, kar naj bi prav tako tako preprečil lastnik časopisa Patrick Soon-Shiong. Odgovorna urednica Los Angeles Timesa Mariel Garza je takoj za tem odstopila s položaja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje