“Smrtna kazen na Japonskem je primerna rešitev za kaznovanje najhujših zločinov”

Svet 03. Okt 202415:00 0 komentarjev
Novi japonski pravosodni minister Hideki Makihara
Novi japonski pravosodni minister Hideki Makihara (Foto: PROFIMEDIA)

Novi japonski pravosodni minister Hideki Makihara je v sredo izrazil prepričanje, da je smrtna kazen na Japonskem še vedno primerna rešitev za kaznovanje najhujših zločinov, vendar bodo o njej odločali "previdno in povsem iskreno", poroča francoska tiskovna agencija AFP. Japonska in ZDA so edine v skupini G7, kjer še vedno velja smrtna kazen.

V sredo, dan po imenovanju za pravosodnega ministra v novi vladi premiera Šigeruja Išibe, je novi japonski pravosodni minister Hideki Makihara novinarjem pojasnil, da bi bilo neprimerno ukiniti smrtno kazen, saj se grozljivi zločini v državi še vedno dogajajo. Smrtna kazen ima na Japonskem sicer podporo javnosti in o njeni odpravi redko razpravljajo.

Na Japonskem smrtno kazen izvajajo z obešanjem. Zaporniki so o bližajoči se smrti pogosto obveščeni na dan izvršitve kazni, le nekaj ur pred tem, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Stališče do smrtne kazni je Makihara predstavil, potem ko so na Japonskem prejšnji teden oprostili 88-letnega obsojenca Ivaoa Hakamado, ki je bil obtožen večkratnega umora in je v čakanju na izvršitev smrtne kazni v zaporu preživel 46 let.

Sodišče je presodilo, da so preiskovalci prirejali dokaze, in v oprostilni sodbi med drugim navedlo, da so obsojenca “na nečloveški način zasliševali in ga tako prisilili k priznanju”. Prejšnji teden je sodišče v ponovljenem sojenju izreklo oprostilno sodbo Hakamadu. Primer je očrnil japonski pravosodni sistem, ki po besedah kritikov včasih osumljence obravnava zadržuje kot talce.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!