Smrtonosna eksplozija odzivnikov: so jih res izdelali na Madžarskem?

Svet 18. Sep 202411:04 4 komentarji
Tajvansko podjetje, katerega logo so nosili pozivniki, pravi, da naj bi pozivnike z eksplozivom ustvarili na Madžarskem. (Foto: PROFIMEDIA)

Članom šiitskega gibanja Hezbolah v Libanonu je v torek razneslo pozivnike v trenutku, ko naj bi prejeli sporočilo vodstva gibanja, poroča New York Times. Poleg baterij naj bi bil v pozivnikih namreč nameščen eksploziv. Tajvansko podjetje, katerega logo je bil na pozivnikih, je vpletenost v izdelavo zanikalo. Po njihovih navedbah naj bi jih izdelalo podjetje s sedežem na Madžarskem.

Po več krajih v Libanonu je v torek eksplodiralo na stotine pozivnikov. V napadu proti članom šiitskega gibanja Hezbolah v Libanonu je umrlo vsaj devet ljudi, 2.800 ljudi je ranjenih, več kot 170 jih je v kritičnem stanju.

Gre za nenavaden napad in za zdaj še nikoli videno obliko bojevanja. Pozivniki so ob 15.30 po lokalnem času prejeli sporočilo, ki naj bi ga poslali vodilni iz Hezbolaha, sporočilo pa je aktiviralo razstrelivo, nameščeno poleg baterij, poroča New York Times.

Priče so po pisanju New York Timesa sprva videle dim, ki se je vil iz hlačnih žepov. Na stotine pozivnikov je nato sočasno razneslo.

Detonacija naj se ne bi zgodila zaradi pregrevanja litijskih baterij, kot so sprva navajala poročila.

Ulice Bejruta dan po napadu (Foto: Mohamed Azakir/REUTERS)

Kje so izdelali pozivnike?

Majhne eksplozivne naprave in sprožilce za detonacijo na daljavo naj bi po poročanju časnika v pozivnike, ki so jih ustvarili v tajvanskem podjetju Gold Apollo, vgradili izraelski agenti. Iz omenjenega tajvanskega podjetja so danes zanikali, da bi ustvarili te pozivnike. Čeprav so nosili logo njihovega podjetja, naj bi jih izdelalo podjetje BAC Consulting s sedežem na Madžarskem.

Sprva naj bi madžarsko podjetje skrbelo za uvažanje pozivnikov, kasneje pa je tajvansko podjetje obvestilo, da želi samo izdelovati pozivnike. Zato je prosilo za pravico do uporabe blagovne znamke tajvanskega podjetja.

V času poslovanja je imel Gold Apollo s podjetjem BAC vsaj eno težavo, ki je bilo povezana z nakazilom, sporočajo. Direktor podjetja je za Reuters dejal, da je nakazilo prišlo z Bližnjega vzhoda.

Gold Apollo ob tem nima podatkov, da bi svoje pozivnike poslali v Libanon ali na Bližnji vzhod, jih je pa približno 260.000 poslal v ZDA in Avstralijo.

BAC Consulting se na pozive CNN za komentar še ni odzval.

Ulice Bejruta dan po napadu (Foto: Emilie Madi/REUTERS)
Foto: PROFIMEDIA
Foto: PROFIMEDIA
Foto: PROFIMEDIA
Libanonci so po pozivu tamkajšnjega ministra za zdravje prišli na točke rdečega križa darovati kri za ranjene (Houssam Shbaro / Anadolu/ABACAPRESS.COM/PROFIMEDIA)

Zakaj Hezbolah uporablja pozivnike?

V Hezbolahu pozivnike, katerih izdelava in uporaba v zadnjih dveh desetletjih strmo pada, uporabljajo zaradi izogibanja visokotehnološkim napravam, kot so pametni telefoni. Prav skrivnost in varovanje podatkov sta namreč temelj njihove vojaške strategije. S tem se želijo izogniti vdoru izraelskih in ameriških vohunov v njihove podatke.

Enote Hezbolaha naj bi v nasprotju z ostalimi nedržavnimi akterji na Bližnjem vzhodu komunicirale prek notranjega komunikacijskega omrežja. Njihov vodja Hasan Nasrala je člane na jugu Libanona, kjer potekajo spopadi z izraelskimi silami, pred časom pozval, naj se znebijo mobilnih telefonov. “Ta mobilni telefon je morilec,” je dejal tedaj.

Kot se je izkazalo, tudi nizkotehnološke naprave prinašajo določena tveganja.

Pozivnik
Pozivnik (Foto: PROFIMEDIA)

Napad le nekaj ur po napovedi Izraela, da je čas za diplomacijo minil

Kot za CNN analizira John Miller, so napadalci Hezbolahu želeli sporočiti, da jih lahko dosežejo kjerkoli in kadarkoli.

Za napadom naj bi stale izraelska tajna služba Mosad in izraelske obrambne sile (IDF). Napad se je zgodil dan po tem, ko je izraelski obrambni minister Joav Galant na srečanju z ameriškim odposlancem Amosom Hochsteinom dejal, da je čas za diplomacijo s Hezbolahom minil in da lahko v ospredje stopi vojaška moč. Nekaj ur pozneje je bila napadena celotna komunikacijska infrastruktura libanonskega gibanja. ZDA vpletenost v napad zanikajo.

Izrael napada še ni komentiral, je pa jasno, da si želi ošibiti Hezbolah. Po besedah Millerja je Izrael ena redkih držav, ki je sposobna izvedbe takšnega napada.

Torkov napad je nedvomno še povečal že tako močne tenzije v z vojno razgreti regiji. Napetost med Izraelom in Hezbolahom je s tem dosegla nov vrhunec, svetovni voditelji pa se v tem trenutku trudijo preprečiti nadaljnje zaostrovanje razmer, piše CNN.

BONUS VIDEO:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje