Sodišče EU zavrnilo pritožbo Puigdemonta na odločitev Evropskega parlamenta

Svet 26. Sep 202413:56 0 komentarjev
Foto: Bruna Casas/REUTERS

Sodišče EU je dokončno zavrnilo pritožbo vodilno osebnost katalonskih prizadevanj za neodvisnosti Carlesa Puigdemonta in katalonskega politika Tonija Comina na odločitev predsednika Evropskega parlamenta, da junija 2019 ne prizna njunega statusa poslanca Evropskega parlamenta.

Po mnenju Sodišča EU predsednik Evropskega parlamenta ne more odstopati od seznama izvoljenih poslancev, o katerem so ga uradno obvestile španske oblasti. Prav tako nima pristojnosti preverjati točnosti seznama, ali pa bi s tem kršil delitev pristojnosti med EU in državami članicami, je v današnji razsodbi zapisalo sodišče.

S tem, ko je predsednik Evropskega parlamenta Carlesa Puigdemontu zavrnil prevzem poslanske funkcije, je storil zgolj to, kar je moral storiti, namreč da se je seznanil s seznamom izvoljenih poslancev, ki ga je posredoval Madrid, je še pojasnilo sodišče v Luksemburgu.

Takratni predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani se je po evropskih volitvah maja 2019 odločil, da Puigdemontu in Toniju Cominu, ki sta bila izvoljena v Evropski parlament, zavrne prevzem poslanskega sedeža.

Poslanca, ki sta se po neuspelem poskusu odcepitve Katalonije leta 2017 zatekla v Belgijo, namreč nista hotela odpotovati v Madrid, da bi izpričala zvestobo španski ustavi, ko se to zahteva od vseh novoizvoljenih evropskih poslancev v Španiji.

Zaradi tega je Madrid obe njuni imeni izpustil z uradnega seznama poslancev, predloženega Bruslju. Posledično jima je Tajani onemogočil vstop v zgradbo parlamenta, pojasnjuje bruseljski portal Politico.

Tajanijev naslednik David Sassoli je Kataloncema decembra 2019 vendarle odobril dodelitev poslanskega sedeža in pisarne. Kljub temu sta se Puigdemont in Comin obrnila na Splošno sodišče EU s pritožbo v zvezi s prvotno odločitvijo predsednika Evropskega parlamenta.

Splošno sodišče je pritožbo zavrnilo, zaradi česar sta se pritožila na Sodišče EU, najvišje sodišče 27-članske povezave. To pa je danes sporočilo, da “dokončno zavrača” njuno pritožbo.

Comin je bil na letošnjih evropskih volitvah ponovno izvoljen v Evropski parlament in je vnovič zavrnil zahtevano prisego ustavi v Madridu. Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola je čakala na današnjo razsodbo Sodišča EU, preden bi odločila o nadaljnjem ravnanju v zvezi s Cominovo poslansko funkcijo, še navaja Politico.

Puigdemont je bil v začetku avgusta deležen medijske pozornosti, ko se je kljub grožnji z aretacijo za nekaj ur pojavil v Barceloni ob glasovanju katalonskega parlamenta o novi vladi, nato pa je za njim izginila vsakršna sled. Kasneje je sporočil, da se je vrnil v Belgijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!