Sodišče v Furlaniji preprečilo zaprtje islamskih središč v Tržiču

Svet 28. Jun 202412:21
muslimani ob molitvi
Foto: PROFIMEDIA

Deželno sodišče v Furlaniji - Julijski krajini (FJK) je ugodilo pritožbama islamskih kulturnih središč v Tržiču, ki ju je občina pod vodstvom županje Anne Marie Cisint z odlokom skušala zapreti zaradi domnevne neskladnosti z urbanistično namembnostjo. Občina je napovedala, da bo vložila zahtevo za presojo višjih organov.

Deželno sodišče v Furlaniji – Julijski krajini (FJK) je sprejelo priziva tržiških islamskih središč Darus Salaam in Baitus Salat, ki bosta tako lahko spet uporabljala svoje prostore, je v četrtek poročal tržaški Primorski dnevnik.

Odločitev sodišča sledi ukrepu občine pod vodstvom županje Anne Cisint, ki je sredi novembra lani odredila zaprtje obeh islamskih centrov, ker naj bi dejavnosti, ki so tam potekale, ne bile v skladu z urbanistično namembnostjo poslopij.

Županja iz vrst desne Lige je odredila zaprtje centrov, ker naj bi delovala “mimo predpisov o urbanizmu in spoštovanju javne varnosti”, poleg tega naj bi tam po njeni oceni spodbujali islamski fundamentalizem.

Anne Marie Cisint
Županja Anne Marie Cisint (Foto: PROFIMEDIA)

Po oceni sodišča pa tržiška občina ni ustrezno dokazala, da način uporabe prostorov kot verskih središč pomeni bistveno spremembo namembnosti.

Odvetnik islamskih središč Vincenzo Latorraca je pojasnil, da so si tudi verniki romunske pravoslavne skupnosti uredili kraj za molitev in srečevanje v nekdanji trgovini, vendar se občina zanje ni kaj dosti zmenila.

Županja Cisint je sicer že napovedala, da bo zahtevala presojo državnega posvetovalnega sodnega organa, ki je obe strani že pred časom pozval k dogovoru. Zanj si v imenu muslimanske skupnosti prizadeva tudi častni predsednik enega od islamskih kulturnih središč in bivši tržiški občinski odbornik Bou Konate.