Sodnik zavrnil prošnjo Sancheza, da bi v preiskavi ženinih poslov pričal pisno

Svet 26. Jul 202418:20 0 komentarjev
Španski premier Pedro Sanchez (Foto: PROFIMEDIA)

Sodnik Juan Carlos Peinado je danes zavrnil prošnjo španskega premierja Pedra Sancheza, da bi v predhodni preiskavi korupcije v zvezi s posli svoje soproge Begone Gomez pričal pisno. Ob tem je ponovil, da namerava Sancheza zaslišati v torek, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pedro Sanchez, ki očitke na račun soproge Begone Gomez zavrača kot del obrekovalne kampanje, katere cilj je spodkopati vlado, je v torek privolil v pričanje v predhodni preiskavi korupcije. “Zaradi mojega položaja predsednika vlade bo morala biti moja izjava podana v pisni obliki, kar dopušča španska zakonodaja,” je dodal.

Sodnik Juan Carlos Peinado, ki sicer vodi preiskavo, je prošnjo Sancheza zavrnil. Na pričanje ga je poklical kot soproga Begone Gomez in ne kot premierja, kar bi mu omogočilo, da bi pričal pisno, je po poročanju AFP razvidno iz sodne dokumentacije.

Preiskava proti premierjevi soprogi se je začela sredi aprila zaradi suma korupcije in domnevnega trgovanja z vplivom na podlagi obtožbe protikorupcijske nevladne organizacije Manos Limpias, ki je povezana s skrajno desnico. Skupina, ki je v preteklosti neuspešno tožila že vrsto politikov, je nato priznala, da je tožba proti Begoni Gomez temeljila samo na medijskih prispevkih.

Gomez se je na zaslišanju prejšnji teden sklicevala na pravico do molka in po nekaj minutah odšla, ne da bi podala izjavo. Njen odvetnik Antonio Camacho je ob odhodu dejal, da v tej fazi “ni več razloga za obstoj tega sodnega procesa” in poudaril, da dosedanje preiskave “niso prinesle nobenih rezultatov”. Ob tem je kritiziral Peinada in dejal, da ne razume, zakaj nadaljuje preiskavo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!