Sojenje stoletja: voditelja opozicije oprostili obtožb o državnem udaru

Svet 12. Jul 202413:39 0 komentarjev
Andrija Mandić, Milan Knezevic
Foto: PROFIMEDIA

Višje sodišče v Podgorici je oprostilo vodilna člana nekdanje Demokratske fronte (DF) Andrijo Mandića in Milana Kneževića. Oprostilo je tudi preostalih 12 obtoženih za poskus državnega udara na dan parlamentarnih volitvah leta 2016, danes poroča črnogorska tiskovna agencija Mina. Na prvem sojenju pred petimi leti je vse obsodilo na visoke zaporne kazni.

Višje sodišče v Podgorici je Andrijo Mandića in Milana Kneževića leta 2019 obsodilo na pet let zapora zaradi terorizma in sodelovanja pri organizaciji poskusa državnega udara v Črni gori na dan parlamentarnih volitev 16. oktobra 2016 z namenom preprečitve vstopa v Nato. Ostalih 12 je obsodilo na zaporne kazni od leta in pol do 15 let.

Prizivno sodišče je sodbo nato razveljavilo in jo vrnilo v ponovno odločanje.

Novo sojenje se je začelo junija lani. Posebno državno tožilstvo je v celoti ostalo pri prvotni obtožnici in zahtevalo enake kazni, kot jih je sodišče obtoženim prisodilo v prvem postopku. Obtožnica jim je očitala organizacijo kriminalne skupine, ki naj bi načrtovala vdor v parlament in njegovo zasilno zavzetje ter ugrabitev in umor takratnega premiera Mila Đukanovića.

Med 14 obtoženci sta bila poleg vodilnih članov nekdanje opozicijske DF Mandića in Kneževića dva ruska državljana, Mandićev voznik in devet srbskih državljanov.

Sojenje stoletja, ki so ga prenašali na državni televiziji

Lokalni mediji so sojenje takrat razglasili za sojenje stoletja. Začelo se je septembra 2017 in je trajalo leto in pol. V okviru sojenja je potekalo 170 obravnav, ki so jih prvič v zgodovini Črne gore neposredno prenašali na državni televiziji.

Črnogorske oblasti so trdile, da so v zaroto vpletena “ruska državna telesa”, ki naj bi želela preprečiti včlanitev Črne gore v zvezo Nato. Mandić je po drugi strani vztrajal, da je bil primer insceniran z namenom diskreditacije njegove stranke.

Beogradu naklonjena DF je bila ostra nasprotnica prizadevanj Črne gore za članstvo v Natu. Organizirala je tudi niz protestov proti članstvu v zavezništvu. A vodje te stranke so večkrat zanikali vsakršno vpletenost v domnevno zaroto.

Črna gora je članica Nata postala leta 2017. Mandić je od oktobra lani predsednik parlamenta.

Eden izmed odvetnikov obtožencev je po navedbah srbske tiskovne agencije Tanjug pozdravil odločitev sodišča, a sporočil, da pričakujejo, da se bo tožilstvo na sodbo pritožilo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!