Šok za ameriškega učitelja, ki ga ni bilo v izmenjavi in ostaja v ruskem zaporu

Slovenija 01. Avg 202420:20 4 komentarji
Marc Fogel,
Ameriški učitelj Marc Fogel, ki je bil v Rusiji obsojen zaradi vnosa marihuane v medicinske namene (Foto: PROFIMEDIA)

Med Američani, ki so kljub današnji največji izmenjavi zapornikov med Vzhodom in Zahodom po hladni vojni ostali v ruskih zaporih, je tudi ameriški učitelj Marc Fogel, obsojen na 14 let prisilnega dela v ruski zaporniški koloniji. Njegova družina si močno prizadeva, da bi se vrnil domov. Upali so, da se bo danes. Ko so izvedeli, da ostaja v ruskem zaporu, pa so doživeli velik šok.

Marc Fogel je danes iz ruskega zapora poklical svojo družino. Že golo dejstvo, da je bil še vedno v zaporniški koloniji, medtem ko so bili zaporniki za izmenjavo že na lokacijah za vkrcanje na letala, je dajalo vedeti, da njega v največji izmenjavi zapornikov med Zahodom in Rusijo ni.

Ameriške oblasti za Fogla sicer niso nikoli izrekle, da je neupravičeno pridržan (angl. wrongfully detained), kar so denimo večkrat poudarile v primeru danes izmenjanih Evana Gershkovicha in Paula Whelana. So si pa ameriške oblasti prizadevale, da bi ga rešile na “humanitarni podlagi”.

Fogel je ameriški državljan, ki je živel v Rusiji in tam delal kot učitelj v anglo-ameriški šoli v Moskvi, med njegovimi učenci so bili tudi otroci ameriških diplomatov.

Marc Fogel
Ameriški učitelj Marc Fogel, ki je bil v Rusiji obsojen zaradi vnosa marihuane, za katero trdi, da je bila v medicinske namene (Foto: PROFIMEDIA)

Leta 2022 ga je rusko sodišče obsodilo na 14-letno zaporno kazen zaradi tihotapljenja prepovedane droge, ki so mu jo našli na moskovskem letališču. Pri sebi je imel 17 gramov marihuane, njegova družina in odvetnik pa trdita, da je šlo za medicinsko marihuano, ki mu jo je legalno predpisal zdravnik v ZDA zaradi “hudih bolečin v hrbtenici”.

Danes so njegovo družino poklicali tudi iz ameriškega State Departmenta in jim povedali, da Fogla med izmenjanimi ne bo. Družina je ob tem, kot poroča CNN, doživela precejšen šok.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje