Sonce je proti Zemlji poslalo močne nevihte

Svet 05. Okt 202418:48 0 komentarjev
Sončev izbruh
Sončev izbruh (Foto: PROFIMEDIA)

V zadnjih dneh je Sonce proti Zemlji poslalo dva močnejša sončeva izbruha. Geomagnetne nevihte bi nas lahko dosegle danes ali jutri.

Sonce je v zadnjih dneh zelo aktivno. V torek in četrtek je proti našemu planetu poslalo dve geomagnetni nevihti.

Po meritvah sta bila oba izbruha zelo močna. Prvi je dosegel magnitudo X7,1, drugi pa magnitudo X9,05, kar pomeni, da gre za najmočnejši sončev izbruh v tem ciklu.

Geomagnetne nevihte, ki jih povzročajo sončevi izbruhi, bi še danes lahko dosegle Zemljo, poročajo tuji mediji. Zaradi moči, pa bi lahko vplivale na radijske komunikacije, električna omrežja in navigacijo. Povzročijo lahko tudi spektakularne severne sije.

Prve motnje po četrtkovem izbruhu so na Zemlji zabeležili že nekaj minut za njim, saj so prvi delci planet dosegli skorajda s svetlobno hitrostjo – med Afriko in Evropo, ki sta bili v času izbruha ravno obrnjeni proti soncu, je bil moten kratkovalovni radijski signal.

Najmočnejšo sončno nevihto smo na Zemlji zabeležili med 1. in 2. septembrom  leta 1859. Povzročil jo je močan sončev izbruh in ogromen izmet mase. Nevihta je pokvarila telegrafske povezave po vsem svetu, severni sij pa je bil viden tudi iz tropskih regij.

Kaj je sončev izbruh?

Sončevi izbruhi so nenadni in siloviti izbruhi energije, ki izvirajo s površine Sonca, Nastanejo, ko se magnetno polje na površju nenadoma spremeni, ob tem pa se v vesolje sproti velika količina energije v obliki elektromagnetnega sevanja.

severni sij
Severni sij nad Slovenijo, 10. maj (Foto: Posnetek zaslona @JAtanackov/X)

Izbruhi magnitude X, kot so ti zadnji, so najmočnejša oblika sončnih izbruhov in lahko znatno vplivajo na Zemljo. Poleg razreda X obstajata še šibkejša razreda M in C.

Prve motnje lahko Zemljo dosežejo že zelo kmalu po izbruhu. Sončev veter, ki je navadno sestavljen iz visokoenergijskih protonov in prinaša večjo količino elektromagnetnega sevanja, pa Zemljo doseže v enem do štiri dni po izbruhu.

Največ težav sončevi izbruhi  navadno povzročijo tik ob Zemljinem severnem ali južnem polu, saj je atmosfera tam najredkejša.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!