Space X v vesolje izstrelil posadko neprofesionalnih astronavtov

Svet 10. Sep 202413:59 0 komentarjev

Podjetje SpaceX je danes v okviru zasebne misije Polaris Dawn v vesolje izstrelilo posadko štirih neprofesionalnih astronavtov, ki nameravajo v naslednjih dneh opraviti prvi komercialni vesoljski sprehod, poročajo tuji mediji.

“Izstrelitev Polaris Dawn,” je ob fotografiji vzletanja rakete falcon 9 iz Nasinega vesoljskega oporišča Cape Canaveral na Floridi na omrežju X objavilo podjetje SpaceX. Zaradi neugodnih vremenskih razmer so raketo izstrelili s skoraj dveurno zamudo.

Kapsula dragon, ki jo proti vesolju nosi raketa falcon 9, se bo prvi dan po izstrelitvi povzpela do višine 1.400 kilometrov nad Zemljinim površjem. Tako daleč ljudje niso leteli že od časa misij Apollo pred 50 leti. Za primerjavo, Mednarodna vesoljska postaja (ISS) kroži na višini okoli 400 kilometrov od Zemlje.

Petdnevno odpravo financira in vodi milijarder Jared Isaacman v sodelovanju s tehnološkim mogotcem in ustanoviteljem SpaceX Elonom Muskom.

Izstrelitev rakete Falcon 9 podjetja Space X v sklopu zasebne misije Polaris Dawn
Izstrelitev rakete Falcon 9 podjetja Space X v sklopu zasebne misije Polaris Dawn (Foto: Joe Skipper/REUTERS)

Na krovu kapsule dragon so se mu pridružili upokojeni podpolkovnik ameriških letalskih sil Scott Poteet ter Sarah Gillis in Anna Menon, inženirki in strokovnjakinji za vesoljske odprave pri SpaceX.

Odprava Polaris Dawn je sicer prva od treh v okviru programa Polaris. Izstrelitev bi morali izvesti že konec avgusta, vendar so jo iz vremenskih razlogov prestavili. Neprofesionalni astronavti, ki nosijo novo razvite vesoljske obleke, so opravili tudi več kot dvoletno usposabljanje. Cilj misije je preizkusiti nove modele vesoljskih oblek in izvesti prvi zasebno financirani sprehod po vesolju.

Falcon 9 z zasebno posadko
Izstrelitev rakete Falcon 9 podjetja Space X v sklopu zasebne misije Polaris Dawn (Foto: Joe Skipper/REUTERS)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!