Španec za fotografijo povzročil nepopravljivo škodo na pradavnih jamskih risbah

Svet 09. Avg 202417:24 11 komentarjev
Poškodovane jamske slike v Španiji
Foto: La Guardia Civil/CNN

Obiskovalec ene od jam na jugu Španije se je znašel pod drobnogledom španskih oblasti. Na prazgodovinske jamske risbe je namreč, da bi se bolje videle na fotografijah, polil vodo, s tem pa na več tisoč let stari zgodovinski dediščini povzročil nepopravljivo škodo.

Španska policija preiskuje moškega, ki naj bi poškodoval tisoč let stare jamske risbe. 39-letnik iz andaluzijskega mesta Los Villares na jugu Španije naj bi nanje polil vodo, da bi se bolje videle na fotografijah, ki jih je nato objavil na družbenem omrežju Facebook, poroča CNN.

Služba za zaščito okolja španske policije je preiskavo začela maja, ko je na spletu naletela na fotografije.

Risbe, ki se nahajajo na več lokacijah gorskega prelaza Sierra Sur de Jaén, so zaščitene v španskem registru zgodovinske dediščine, njihova starost je ocenjena na okoli 6.000 let. Nastale so na apnencu, ki vsebuje v vodi topne soli. Te se ob stiku z vodo torej raztopijo in ko ta izpari, pridejo na površino skale. Ob tem nastane skorja, ki slikam povzroči “nepopravljivo škodo”, izjavo španske policije povzema CNN.

To pa ni prvo poročilo o škodi na sicer neprecenljivi zgodovinski dediščini: septembra lani naj bi 22-letni Nemec v Italiji poškodoval kip iz 16. stoletja na Neptunovem vodnjaku v Firencah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje