Španija bo Puigdemonta preiskovala zaradi terorizma

Svet 29. Feb 202415:22 0 komentarjev
Carles Puigdemont
Foto: PROFIMEDIA

Špansko vrhovno sodišče je proti vodji katalonskih separatistov, evroposlancu Carlesu Puigdemontu, sprožilo preiskavo zaradi terorizma v povezavi z nemiri leta 2019. Ti so sledili obsodbi separatističnih voditeljev na zaporne kazni po neuspelem poskusu odcepitve Katalonije leta 2017.

Sodišče je preiskavo zaradi terorizma sprožilo tudi proti poslancu katalonskega regionalnega parlamenta Rubenu Wagensbergu. Ta je pred nekaj tedni zapustil Španijo, da bi se izognil kazenskemu pregonu. Carles Puigdemont je že leta 2017 pobegnil v Belgijo, da bi se izognil kazenskemu pregonu pred španskimi sodišči.

Sodišče je danes v izjavi za javnost pojasnilo, da se je odločilo preiskati in po potrebi kazensko preganjati Puigdemonta in Wagensberga zaradi terorističnih kaznivih dejanj v zvezi s primerom Demokratični cunami.

Gre za katalonsko protestno skupino, ki je konec leta 2019 sodelovala pri blokadi letališča v Barceloni, potem ko so na dolgoletne zaporne kazni obsodili politike in aktiviste, ki so sodelovali pri poskusu razglasitve neodvisnosti Katalonije. Zaradi protestov je bilo odpovedanih več kot 100 letov, v spopadih med policijo in protestniki pa je bilo ranjenih 115 ljudi.

Po mnenju sodnikov vrhovnega sodišča mora Puigdemonta in Wagensberga preiskati to sodišče, saj imata poslansko imuniteto. Vrhovno sodišče pa je zavrnilo pristojnost za preiskavo drugih 10 obtožencev iz vrst Demokratičnega cunamija, za katere ne velja imuniteta.

Vrhovno sodišče, ki je za preučitev primera imenovalo preiskovalno sodnico, je še sporočilo, da ne dvomi, da so dejanja, ki jih očitajo Demokratičnemu cunamiju, povezana s terorizmom. Kot je navedlo, je bil cilj spodkopavanje javnega reda in miru, huda kršitev miru, povzročitev resne škode delovanju mednarodne organizacije ali povzročitev občutka strahu med prebivalstvom ali delom prebivalstva. Ob tem je opozorilo na več kot deset sodb o javnih nemirih, opredeljenih kot ulični terorizem.

Po navedbah sodišča obstajajo dokazi o sodelovanju Puigdemonta v dogodkih, ki so predmet preiskave. Ob tem sodišče omenja njegovo sodelovanje pri ustanovitvi skupine.

Protest v Španiji
Foto: PROFIMEDIA

Sodišče je preiskavo začelo v času, ko pristojna komisija španskega parlamenta obravnava predlog zakona o amnestiji za katalonske separatiste. Spodnji dom španskega parlamenta je predlog zakona zavrnil konec januarja. Proti zakonu so namreč presenetljivo glasovali poslanci stranke Skupaj za Katalonijo (Junts), potem ko je bil zavrnjen njihov predlog o razširitvi zakona.

Zakon, katerega sprejetje je Junts zahtevala v zameno za parlamentarno podporo, s katero bi premierju Pedru Sanchezu zagotovila nov mandat, določa, da obsojenega terorizma ne bo mogoče pomilostiti, če je povzročil resne kršitve človekovih pravic.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!