Španski premier voditelje Nata opozoril na dvojna merila

Svet 11. Jul 202410:05 3 komentarji
Pedro Sanchez
Foto: Elizabeth Franz/REUTERS

"Če svojim ljudem govorimo, da podpiramo Ukrajino, ker zagovarjamo mednarodno pravo, je to isto kot to, kar moramo storiti za Gazo," je na vrhu zveze Nato opozoril španski premier Pedro Sanchez. V odzivu na obtožbe Pekinga, da je ta ključni člen ruske agresije na Ukrajino, pa je Peking Nato pozval, naj neha napihovati tako imenovano kitajsko grožnjo.

Španski premier Pedro Sanchez je na vrhu Nata v Washingtonu opozoril na dvojna merila Zahoda glede vojn v Ukrajini in Palestini.

Premier, čigar država se je nedavno pridružila državam, ki priznavajo neodvisno Palestino, je v Washingtonu pozval k ustavitvi “grozne humanitarne krize” v Gazi in sklicu mednarodne mirovne konference za Palestino. “Če svojim ljudem govorimo, da podpiramo Ukrajino, ker zagovarjamo mednarodno pravo, je to isto kot to, kar moramo storiti za Gazo,” je dejal.

Voditelje, med katerimi so tudi številni, ki od začetka aktualne vojne vojaško in diplomatsko podpirajo Izrael, je opozoril, da obstaja resnična nevarnost dodatnih zaostritev v Libanonu. Vidni predstavniki izraelske vlade so v minulih mesecih odkrito govorili o možnosti invazije na severno sosedo, kjer ima sedež libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah. Zahodne države zavračajo možnost sprejetja sankcij proti Izraelu, kot so to storile v primeru ruske agresije v Ukrajini.

Peking poziva Nato, naj neha iskati grešne kozle

Predsedniki vlad in držav članic Nata, med njimi premier Robert Golob, so Kitajski sporočili, da “ne more omogočati največje vojne v Evropi v nedavni zgodovini, ne da bi to imelo negativne posledice za njene interese in ugled”.

Nato Kitajski med drugim očita dobavo blaga, ki ga je mogoče uporabljati tako v civilne kot vojaške namene, sestavne dele orožja, opremo in surovine, ki jih uporablja ruski obrambni sektor.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je pojasnil, da bodo o morebitnih ukrepih proti Pekingu odločale posamezne države članice, vendar pa je sporočilo vrha “zelo močno in jasno”.

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg (Foto: PROFIMEDIA)

Kitajska je v odzivu na vnovične obtožbe iz Nata ponovila, da Peking glede Ukrajine vselej poziva k mirovnim pogovorom in oblikovanju političnega dogovora med sprtima stranema. Kot so prepričani, je to tudi stališče, ki ga podpira “širša globalna skupnost”, piše v odzivu, objavljenem na spletni strani kitajskega predstavništva pri EU.

Kitajska je poudarila, da ne dobavlja orožja stranem v konfliktih in da izvaja strog nadzor nad izvozom blaga z dvojno rabo, kar vključuje dobavo civilnih brezpilotnih letal. Navadna trgovina, ki poteka z Rusijo, pa ne bi smela biti tarča zunanjih motenj ali prisile, so prepričani v Pekingu. Kitajska Nato zato poziva, naj preneha iskati grešne kozle in se raje posveti umiritvi razmer.

Nato so ob tem pozvali, naj opusti “mentaliteto hladne vojne”, popravi svoje zmotno videnje Kitajske in se ne vpleta v azijsko-pacifiško regijo. Nato bi moral storiti več za svetovni mir in stabilnost, namesto da napihuje “t. i. kitajsko grožnjo in izziva konfrontacije ter rivalstvo”, še piše v izjavi.

Rusija o Natu kot o instrumentu konfrontacije

“Severnoatlantsko zavezništvo je instrument konfrontacije in ne orodje za zagotavljanje varnosti,” je bil kritičen tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Očital je še Zahodu, da skuša doseči strateški poraz Rusije, in poudaril potrebo po temeljitejši preučitvi skupne izjave vrha v Washingtonu. “Vse to bo od nas zahtevalo premišljene, usklajene in učinkovite odzive proti Natu,” je dejal Peskov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje