Špansko tožilstvo napovedalo pritožbo zaradi zavrnjene pomilostitve Puigdemonta

Svet 05. Jul 202414:13 0 komentarjev
Foto: Bruna Casas/REUTERS

Špansko državno tožilstvo je danes napovedalo pritožbo na odločitev vrhovnega sodišče, ki je zavrnilo pomilostitev katalonskega voditelja Carlesa Puigdemonta v primeru obtožb o zlorabi javnih sredstev, povezanih z neuspešnim poskusom odcepitve Katalonije leta 2017.

Kot je sporočilo tožilstvo, se ne strinja z razlago sodnika vrhovnega sodišča Pabla Llarena, ki je v ponedeljek zavrnil pomilostitev Carlesa Puigdemonta, rekoč da zakona o amnestiji katalonskih separatistov ni mogoče uporabiti v tem primeru, saj ta spada v kategorijo izjeme.

Zakon o pomilostitvi naj namreč ne bi veljal v dveh primerih – ko je javen denar uporabljen za osebno korist in ko gre za evropska sredstva. Nalog za prijetje nekdanjega predsednika katalonske vlade tako ostaja v veljavi.

Španski parlament je 30. maja s tesno večino potrdil zakon o pomilostitvi katalonskih separatistov. Sprejetje zakona sta v zameno za parlamentarno podporo vladi socialističnega premierja Pedra Sancheza zahtevali stranki Skupaj za Katalonijo (Junts) in Katalonska republikanska levica (ERC).

Zakon naj bi omogočil vrnitev separatistov iz izgnanstva, vključno s Puigdemontom, ki trenutno živi v Belgiji. Proti njemu poteka več postopkov, med drugim v povezavi z obtožbami o nepokorščini in terorizmu.

Konec junija je medtem katalonsko vrhovno sodišče v okviru omenjenega zakona kot prva pomilostilo nekdanjega notranjega ministra Katalonije Miquela Bucha in uslužbenca katalonske policije Lluisa Escola.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!