Spet težave za Boeing: zaradi napake ustavili testne lete novega letala

Svet 21. Avg 202410:35 0 komentarjev
BOEING 777X
Foto: PROFIMEDIA

Težavam ameriškega letalskega proizvajalca Boeing ni videti konca. Zaradi napake na delu, ki povezuje motor s trupom, so morali ustaviti testne lete novega širokotrupnega letala iz serije 777X.

Ameriški letalski proizvajalec Boeing se še naprej sooča s težavami. Zadnja v nizu je prekinitev testnih letov novega širokotrupnega letala iz serije 777X, potem ko so v družbi ugotovili okvaro dela, ki povezuje motor s trupom letala.

“Med načrtovanim pregledom smo odkrili komponento, ki ni delovala, kot bi morala,” so v izjavi za francosko tiskovno agencijo AFP zapisali v ameriškem letalskem velikanu.

Ob tem so dodali, da bodo zamenjali okvarjeni del in nadaljevali testne lete, ko bo letalo pripravljeno. Družba je tako potrdila poročanje spletne strani z novicami o letalstvu The Air Current.

Novo letalo 777X z dvema prehodoma naj bi postalo največje delujoče dvomotorno potniško letalo na svetu. Letalske družbe naj bi po navedbah AFP naročile že več kot 500 takšnih letal, a v komercialne namene še niso bili uporabljeni.

Težave imajo drugi modeli serije 777, zaradi česar so lansiranje treh modelov iz serije iz leta 2020 prestavili na leto 2025.

Boeing v zadnjih mesecih vpleten v več afer in incidentov

Boeing se v zadnjih letih sooča s številnimi pomisleki glede varnosti in nadzora kakovosti, potem ko je bil vpleten v več afer in incidentov. Nov pritisk na podjetje je sprožil januarski incident, ko je letalo Boeing 737 Max 9 družbe Alaska Airlines zasilno pristalo, potem ko mu je med letom odpadel panel z vrat.

Zadnji odmevnejši dogodek pa se je zgodil maja, ko je boeing 777-300ER letalskega prevoznika Singapore Airlines na letu iz Londona v Singapur nad Mjanmarom zajela ekstremna turbulenca. Posledično je prišlo do nenadnega padca nadmorske višine za 54 metrov, nepripete potnike pa je ob tem silovito odbilo v strop potniške kabine. V dogodku je umrl 73-letni Britanec, več drugih potnikov in članov posadke pa je utrpelo poškodbe glave, možganov in hrbtenice.

Vodenje družbe je v začetku meseca prevzel 64-letni Kelly Ortberg, ki se je zavezal, da bo povrnil zaupanje v proizvajalca letal. Ob tem je napovedal, da bo delo opravljal iz Seattla, kjer je bil do selitve v Chicago leta 2001 sedež družbe. S tem naj bi bil bližje programu komercialnih letal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!