Rusija premešča tanke in raketne sisteme, spopadi tudi blizu jedrske elektrarne

Svet 10. Avg 202409:47 > 13:44 17 komentarjev
Ruska vojska premešča mehanizacijo v regiji Kursk
Ruska vojska premešča mehanizacijo v regiji Kursk (Foto: PROFIMEDIA)

Spopadi v ruski obmejni regiji Kursk, kamor je ukrajinska vojska vdrla v torek, se nadaljujejo in so se približali tudi tamkajšnji jedrski elektrarni. Moskva je med tem zatrdila, da še naprej odbijajo ukrajinski napad.

V ruski obmejni regiji se nadaljujejo spopadi med ukrajinsko in rusko vojsko.

Rusija je na to območje premestila dodatne tanke, topništvo in raketne sisteme ter obenem uvedla protiteroristične ukrepe v treh obmejnih regijah. Včeraj pozno zvečer je ruski nacionalni protiteroristični odbor sporočil, da začenja “protiteroristične operacije” v regijah Belgorod, Brjansk in Kursk, da bi zagotovili varnost državljanov in “zatrli grožnjo terorističnih dejanj, ki jih izvajajo sovražnikove sabotažne skupine”.

Ukrepi po navedbah ruske tiskovne agencije Ria vključujejo morebitno razselitev prebivalcev, omejitev prometa, okrepljeno varovanje na občutljivih lokacijah in prisluškovanje komunikacijam.

Rusko obrambno ministrstvo je medtem sporočilo, da njihove sile “še naprej odbijajo poskus invazije ukrajinskih oboroženih sil”, po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax pa je na to območje poslalo tudi okrepitve z raketnimi sistemi, topništvom in tanki.

ZDA so v petek napovedale nov sveženj vojaške pomoči Ukrajini za obrambo pred rusko agresijo v višini 125 milijonov dolarjev. Pomoč vključuje rakete za zračno obrambo, strelivo za raketne sisteme in artilerijo, večnamenske radarje in protitankovsko orožje, je sporočil ameriški državni sekretar Antony Blinken. Pomoč “bo Ukrajini pomagala zaščititi njene vojake, ljudi in mesta pred ruskimi napadi ter okrepiti njene zmogljivosti na vseh frontah,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Blinken.

Spopadi blizu jedrske elektrarne: izdali opozorilo, da bi se izognili nesreči

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je ob spopadih med ruskimi in ukrajinskimi silami v bližini ruske jedrske elektrarne Kursk v petek pozvala k zadržanosti. Generalni direktor agencije Rafael Grossi je tako Rusijo kot Ukrajino pozval k spoštovanju pravil jedrske varnosti na konfliktnih območjih.

“Na tej točki bi rad pozval vse strani k maksimalni zadržanosti, da bi se izognili jedrski nesreči s potencialno resnimi posledicami sevanja,” je opozoril. Obstajajo poročila o “pomembnih vojaških dejavnostih” v regiji, je dejal Grossi, potem ko so ukrajinske sile v torek vdrle v rusko regijo Kursk, od takrat pa na območju potekajo spopadi.

Jedrska elektrarna Kursk
Jedrska elektrarna Kursk (Foto: PROFIMEDIA)

Kot je dejal, je “osebno v stiku s pristojnima organoma obeh držav” in bo “še naprej obveščal mednarodno skupnost” o razmerah.

Po navedbah predstavnikov jedrske elektrarne v mestu Kurčatov v regiji Kursk, ki jih povzema ruska tiskovna agencija Ria Novosti, v elektrarni vse “deluje normalno” z običajnimi ravnmi sevanja, poroča AFP.

Ruska vojska je pred dnevi sporočila, da je okrepila varnost okoli jedrske elektrarne in njenih štirih reaktorjev. Rusko diplomatsko predstavništvo na Dunaju pa je v petek sporočilo, da so v bližini jedrske elektrarne našli dele sestreljenih raket, poročajo ruske agencije.

Od začetka ruske agresije v Ukrajini IAEA opozarja na nevarnost jedrske nesreče, zlasti v jedrski elektrarni Zaporožje na jugu Ukrajine, ki so jo ruske sile zavzele marca 2022.

Moskva: Ruske sile še naprej odbijajo ukrajinski napad v regiji Kursk

Rusko obrambno ministrstvo je danes sporočilo, da se peti dan po vdoru ukrajinskih sil na ozemlje Rusije v obmejni regiji Kursk nadaljujejo boji z ukrajinskimi enotami. Oborožene sile še naprej odbijajo poskus vdora ukrajinskih enot na zahodu države, so sporočili v Moskvi. Pri tem je rusko obrambno ministrstvo navedlo, da z letali in topništvom napadajo ukrajinske enote in vojaško opremo na ruskem ozemlju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruske sile so odbile številne napade ukrajinskih brezpilotnih letal v regiji Kursk, je navedlo ministrstvo. Objavilo je tudi videoposnetek, ki domnevno prikazuje, kako ruski tanki zavzemajo bojne položaje, da bi uničili ukrajinsko vojsko, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Poročila sicer kažejo, da ukrajinske enote delujejo več kot deset kilometrov znotraj Rusije, kar je po navedbah BBC najgloblje napredovanje Kijeva, odkar je Moskva februarja 2022 začela obsežno invazijo na Ukrajino. Ruska agencija za jedrsko energijo (Rosatom) je danes po poročanju AFP medtem sporočila, da ukrajinski vdor na rusko ozemlje neposredno ogroža tudi jedrsko elektrarno Kursk, ki je od območja spopadov oddaljena manj kot 50 kilometrov.

Rusija je sporočila, da je zaradi spopadov iz Kurske oblasti evakuirala 76.000 ljudi.

Kijev doslej še ni odkrito priznal vdora na rusko ozemlje, vendar pa je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ta teden dejal, da mora Moskva čutiti posledice svoje invazije.

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je danes medtem opozoril, da so ukrajinske oborožene sile kršile beloruski zračni prostor. Zračna obramba Belorusije je v stanju popolne pripravljenosti po vdoru desetih ukrajinskih brezpilotnih letal v Belorusijo, je dejal. Bojna brezpilotna letala naj bi vstopila v zračni prostor na vzhodu države, beloruske sile pa naj bi jih po poročanju državnih medijev več sestrelile.

Belorusija je v odgovor na vdor Kijeva v rusko regijo danes na meji z Ukrajino odredila vojaške okrepitve kopenskih enot ter zračne obrambe in raketnih sistemov, je sporočilo obrambno ministrstvo v Minsku, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje