ZN: Izraelska tanka vdrla skozi glavna vrata oporišča mirovnih sil

Svet 13. Okt 202408:33 > 18:09 5 komentarjev
Izraelska vojska
Foto: Artorn Pookasook/REUTERS

Po informacijah Združenih narodov (ZN) sta izraelska tanka vdrla v oporišče njihovih mirovnih sil v južnem delu Libanona. Pred tem je izraelski premier Benjamin Netanjahu pozval generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa, naj "umakne sile Unifil iz nevarnosti". Na jugu Libanona je bilo v minulih dneh ranjenih pet njihovih pripadnikov.

Nekaj ur po tem, ko je izraelski premier Benjamin Netanjahu pozval Antonia Guterresa, da v luči trajajočih spopadov izraelskih sil z gibanjem Hezbola umakne “sile Unifil iz nevarnosti” z bojnih območij v Libanonu, sta dva izraelska tanka uničila glavni vhod v oporišče in vanj nasilno vstopila, poroča Reuters.

Kmalu po odhodu tankov so 100 metrov stran eksplodirali izstrelki, pri čemer se je sprožil dim, ki se je razširil po oporišču. Po navedbah ZN je 15 oseb kljub plinskim maskam potrebovalo zdravljenje. Ob tem niso navedli, kdo je izstrelil izstrelke in za kakšno strupeno snov je šlo.

“Vsak namerni napad na pripadnike mirovnih sil je huda kršitev mednarodnega humanitarnega prava in resolucije 1701,” so sporočile sile ZN.

“Mandat mirovnih sil Unifil zagotavlja svobodo gibanja na območju delovanja in vsako omejevanje te svobode je kršitev resolucije 1701,” so dodali.

Do poziva Netanjahuja je prišlo dan po tistem, ko je Unifil zavrnil umik z mejnega območja na jugu Libanona, kjer je v minulih dneh izraelska vojska ranila štiri pripadnike modrih čelad. Še en je bil ranjen v zaenkrat nepojasnjenih okoliščinah, ko so ga zadeli streli. Napade so obsodile številne države, med njimi Italija in Francija, ki sta na pogovor poklicali izraelska veleposlanika.

Netanjahu je med govorom na seji vlade danes dejal, da so izraelske sile od začetka invazije večkrat pozvale Unifil, naj odidejo, a so naletele na zavrnitev.

Združeni naordi
Foto: Thaier Al-Sudani/REUTERS

“Na žalost nekateri evropski voditelji izvajajo pritisk na napačnem mestu. Namesto da kritizirajo Izrael, bi morali svojo kritiko usmeriti na Hezbolah, ki uporablja Unifil kot živi ščit, tako kot Hamas v Gazi uporablja (agencijo ZN za pomoč palestinskim beguncem) UNRWA,” je še dejal Netanjahu v izjavi in tako nadaljeval diplomatsko ofenzivo proti Združenim narodom.

40 držav, ki sodelujejo s svojimi pripadniki v misiji Unifil v Libanonu, pa je v soboto v skupni izjavi ostro obsodilo nedavne napade na pripadnike ZN in zahtevalo, da se ti nemudoma končajo, poroča AFP.

“Takšna dejanja se morajo nemudoma končati in jih je treba ustrezno raziskati,” so zapisali v izjavi, ki jo je na družbenem omrežju X objavila poljska misija pri ZN, podpisale pa so jo med drugim Indonezija, Italija in Indija, ki prispevajo največ sil.

Antonio Guterres
Foto: PROFIMEDIA

Sprte strani morajo spoštovati navzočnost mirovnih sil in ves čas zagotavljati varnost mirovnih pripadnikov ZN, so med drugim zahtevale države podpisnice.

Pomen zagotavljanja varnosti sil Unifil in libanonskih oboroženih sil je poudaril tudi ameriški obrambni minister Lloyd Austin, ki se je po telefonu pogovarjal z izraelskim kolegom Joavom Galantom. Austin je pri tem izrazil “globoko zaskrbljenost zaradi poročil, da so izraelske sile streljale na položaje mirovnih sil ZN v Libanonu, kot tudi zaradi poročil o smrti dveh libanonskih vojakov”, je danes sporočil Pentagon.

Unifil, ki vključuje okoli 10.000 pripadnikov iz približno 50 držav, je v skladu z resolucijo Varnostnega sveta ZN zadolžen za spremljanje prekinitve ognja, ki je leta 2006 končala 33-dnevno vojno med Izraelom in Hezbolahom. Na jugu Libanona deluje sicer od prve izraelske invazije v Libanonu leta 1978.

Izraelsko obstreljevanje doseglo sever Libanona

Medtem je izraelska vojska po navedbah katarske televizije Al Džazire ponoči nadaljevala napade na jug Libanona. Libanonske zdravstvene oblasti so v soboto naštele najmanj 15 smrtnih žrtev izraelskega obstreljevanja, ki je doseglo tudi sever države.

Hezbolah medtem po lastnih navedbah uspešno ustavlja izraelsko kopensko ofenzivo.

Izrael je po podatkih libanonskega zdravstvenega ministrstva v dveh sobotnih napadih na območjih severno in južno od Bejruta ubil najmanj 13 ljudi, še dve osebi sta umrli med obstreljevanjem ene izmed vasi na severni obali Libanona.

“Netanjahu ne želi konca vojne”

Nekdanji izraelski diplomat Alon Pinkas je za ameriško televizijo CNN povedal, da premier Benjamin Netanjahu vojaških operacij v Gazi in Libanonu ne želi končati zaradi lastnega političnega preživetja.

“Netanjahu ne želi končati vojne. Želi jo podaljšati za ustvarjanje vojnega vzdušja, ki je zanj politično pomembno in primerno,” je komentiral Pinkas. Dodal je, da na to nakazuje tudi večkratna zavrnitev načrtov ameriškega predsednika Joeja Bidna o povojni Gazi in prekinitev ognja v zameno za talce.

Libanon
Foto: Louisa Gouliamaki/REUTERS

“V zadnjem času kabinet sploh ne omenja več talcev, čeprav jih je v Gazi še vedno 100,” je še dodal.

Po napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra se je zdelo, da je bila podoba Netanjahuja kot “gospoda varnosti” uničena, a se to obrača v nasprotno smer, je dodal. Po njegovih navedbah Izraelci sicer podpirajo uničenje Hamasa v Gazi, a se obenem pojavljajo zapletena vprašanja o dolgoročni okupaciji, odnosih s Palestinci, tudi Iranom.

Primerjava Nobelovca med Japonsko po jedrskem napadu in Gazo razburila Izrael

Izraelski veleposlanik na Japonskem je bil v soboto kritičen do izjav sopredsednika japonske organizacije Nihon Hidankjo, ki je letos prejela Nobelovo nagrado za mir. Vodja organizacije Tošijuki Mimaki je ob razglasitvi dejal, da je položaj otrok v Gazi podoben položaju otrok na Japonskem ob koncu druge svetovne vojne. “V Gazi držijo krvaveče otroke (njihovi starši). Tako kot na Japonskem pred 80 leti,” je izjavil. To je zmotilo izraelskega veleposlanika Gilada Cohena.

Zapisal je, da je to “nezaslišano in neutemeljeno”. “Gazi vlada Hamas, morilska teroristična organizacija, ki izvaja dvojni vojni zločin: cilja na izraelske civiliste, vključno z ženskami in otroki, medtem ko svoje ljudi uporablja kot živi ščit,” je zapisal Cohen. “Takšne primerjave izkrivljajo zgodovino in sramotijo žrtve,” je dodal.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje