Spoznajte čudovit in neokrnjen košček nad Sredozemskim morjem

Magazin 01. Maj 202207:02 > 14:11 0 komentarjev
Profimedia

Na jugozahodu Turčije leži obmorsko mesto Kaş. Legenda pravi, da ob gorskem grebenu, ki se vije nad Sredozemskim morjem, spi velikan. Na bližnjem otoku Kastellorizo naj bi prav tako živela velikanka, legenda pa pravi, da se bosta oba zbudila in zaljubila, ko se ju bo morje hkrati dotaknilo.

Legenda je primerno romantična za mesto Kaş, ki je bilo za tujce do osemdesetih let prejšnjega stoletja dokaj ne znano. Takrat so v pristanišče po nove zaloge prišli prvi mornarji, kmalu za njimi pa so ga pričeli obiskovati tudi prvi turisti iz Evrope. Vmes so v Kaş zahajali sinovi bogatih istanbulskih družin, ki so s seboj prinesli ljubezen do glasbe, dobre kave in narave.

Ker v bližini ni letališča in mesto obdaja razgiban teren, je Kaş ohranil šarm majhne ribiške vasice. Kljub temu pa še vedno ponuja dovolj aktivnosti tako za lenobne uživače, ljubitelje hrane kot tudi adrenalinske navdušence.

Kot povsod po Turčiji tudi to obmorsko mestece nosi ogromno zgodovine. V Kaşu so domovale številne dinastije in pomembni ljudje. Mesto je bilo ob ustanovitvi trgovsko pristanišče, znano po kakovostni cedrovini in morskih spužvah. O bogati zgodovini med drugim pričajo tudi številne grobnice pomembnih ljudi, ki jih še vedno odkrivajo.

Profimedia

Vendar grobnice v Kaşu nikakor niso vse. Poleg čudovitih ulic vas s pogledom na morje pričaka grško gledališče iz prvega stoletja pred našim štetjem. Apnenčaste stopnice, obrnjene proti morju, ponujajo krasen razgled, poleti pa boste morda naleteli celo na koncert. Od gledališča se lahko odpravite proti polotoku Cukurbağ Yarımadası. Krožna pot je dolga 11 kilometrov, kjer si tisti z dobro kondicijo lahko poleg razgleda ogledajo tudi dve starodavni grobnici. Najboljši način za uživanje v razgledu pa je skok s padalom z enega izmed okoliških hribov.

Večina pa v te kraje pride zaradi morja. Ne bi pretiravali, če bi rekli, da morje čez dan zasije v vseh odtenkih modre. Nekateri hoteli imajo direkten dostop do morja, je pa po mestu tudi mnogo drugih prijetnih lokacij. Ena takih je plaža Küçük Çakıl, za popestritev pa se lahko z ladjico odpravite na izlet čez zaliv, kjer vas čakata dve sanjski plaži. Med drugim lahko v mestu izkusite še razne druge izlete z ladjami in vodeno potapljanje.

Kaş je raj tudi za vse gurmane. Ob petkih je v mestu tržnica domačih izdelkov, ki jih prinašajo prebivalci bližnjih hribovskih vasic. Po mestu je ogromno restavracij s čudovitim razgledom ter ličnih kavarn. Ponudba obsega tradicionalno turško kuhinjo, morsko hrano ter seveda kavo. Mestne ulice oživijo zvečer, najbolj živahno pa je na glavnem trgu. Turiste navadno vleče v bare in restavracije, nekateri pa se odpravijo na Uzun Çarşı, kjer si lahko kupijo ročno izdelano čevlje, preproge in najrazličnejše starine.

Profimedia

Prijazni domačini, dih jemajoča pokrajina in kristalno čisto morje so samo eni od razlogov, da se številni v Kaş vračajo vsako leto. Duša in bistvo mesta sta se kljub turizmu zelo malo spremenila, čas pa tam še vedno teče v ritmu morskih valov.

Avtor: Lisa Morrow/CNN

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!