Sprva se je skrival, nato pobegnil: vodji venezuelske opozicije azil v Španiji

Svet 08. Sep 202408:43 > 11:13 2 komentarja
Edmundo Gonzalez
Foto: Leonardo Fernandez Viloria/REUTERS

Venezuelska vlada je sporočila, da je opozicijski predsedniški kandidat Edmundo Gonzalez zapustil državo in zaprosil za azil v Španiji. Kot danes poroča francoska tiskovna agencija AFP, bo politični azil dobil.

Venezuelska podpredsednica Delcy Rodríguez je v objavi na družbenih omrežjih sporočila, da je opozicijski predsedniški kandidat Edmundo Gonzalez pred nekaj dnevi zaprosil za zatočišče na španskem veleposlaništvu v Caracasu in špansko vlado zaprosil za politični azil, piše BBC.

Španski minister za zunanje zadeve José Manuel Albares je potrdil, da je nato Gonzales zapustil državo na lastno željo z letalom španskih zračnih sil. Dodal je, da se španska vlada zavzema za politične pravice vseh Venezuelcev, danes pa potrdil, da mu bo Madrid podelil politični azil.

Medtem so varnostne sile v Venezueli obkolile argentinsko veleposlaništvo v prestolnici Caracas. Tam se skriva šest političnih nasprotnikov predsednika Nicolasa Madura. Državno zunanje ministrstvo trdi, da tam pripravljajo teroristične spletke.

Nicolas Maduro, venezuela
Nicolas Maduro (Foto: PROFIMEDIA)

Venezuela je v politični krizi, odkar so oblasti predsednika Madura razglasile za zmagovalca volitev 28. julija. Opozicija je trdila, da ima dokaze, da je Gonzalez zmagal z veliko prednostjo, in na splet naložila podrobne izide glasovanja, ki kažejo, da je Gonzalez prepričljivo premagal Madura.

Številne države, med njimi Združene države Amerike, države članice EU in več latinskoameriških držav, niso priznale Madura kot zmagovalca volitev, saj želijo podrobne podatke o glasovanju.

Vlada predsednika Madura je od volitev pridržala več kot 2.400 ljudi, Združeni narodi pa so to označili za ustvarjanje “ozračja strahu”.

Gonzales se je skrival od 30. julija, saj se je bal aretacije. Generalno tožilstvo, ki je tesno povezano z Madurovo vlado, ga je med drugim obtožilo zarote in ponarejanja dokumentov ter drugih “hudih kaznivih dejanj”, še piše BBC.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje