Srbija zagotovila, da ne bo uvedla sankcij proti Rusiji

Svet 14. Avg 202413:35 0 komentarjev
Aleksandar Vulin
Foto: PROFIMEDIA

Srbija ne bo uvedla sankcij proti Rusiji, je na uradnem obisku v Moskvi zagotovil podpredsednik srbske vlade Aleksandar Vulin. Obenem se je Rusiji zahvalil za opozorilo glede domnevnega načrtovanega poskusa državnega udara v Beogradu. Srbski podpredsednik vlade je dejal še, da odnosi med Srbijo in Rusijo še nikoli niso bili bolj iskreni in pomenljivi.

Podpredsednik srbske vlade Aleksandar Vulin je med večdnevnim uradnim obiskom v Moskvi sporočil, da Srbija ne bo uvedla sankcij proti Rusiji, čeprav so to mnogi zahtevali od nje.

Vulin je obisk v Moskvi začel v ponedeljek, ko je srečal s svetovalcem ruskega predsednika Vladimirja Putina za zunanjepolitične zadeve Jurijem Ušakovom, je po poročanju srbske javne radiotelevizije RTS sporočila vlada.

Nekdanji šef srbskih obveščevalcev, ki je med drugim tudi zaradi ruskih povezav pod ameriškim sankcijami, je poudaril še, da je Srbija edina država v Evropi, ki ni postala del “protiruske histerije”.

Vulin je še dejal, da Srbijo in Rusijo veže stoletno prijateljstvo, odnosi med državama pa da še nikoli niso bili bolj iskreni in pomenljivi. Ob slavnostnem odkritju spomenika jugoslovanskim partizanom pri Moskvi je izjavil tudi, da so Srbi in Rusi sami izborili svobodo v drugi svetovni vojni in svobodo prinesli tudi drugim narodom, ter dodal, da Srbi in Rusi niso nikoli izbrali napačne strani zgodovine.

Vulin, ki je bil do novembra lani šef srbske varnostno-obveščevalne službe Bia, se je v torek v Moskvi sestal tudi s sekretarjem ruskega varnostnega sveta in donedavnim obrambnim ministrom Sergejem Šojgujem.

Po navedbah srbske vlade sta se pogovarjala o aktualnih varnostnih razmerah v Srbiji in “aktivnem sodelovanju zunanjih sil pri umetnem povzročanju napetosti” v državi, poroča RTS.

Ruskim varnostnim strukturam se je zahvalil za opozorilo glede načrtovanja množičnih nemirov in poskusa državnega udara. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je dan pred sobotnimi množičnimi protesti v Beogradu proti pridobivanju litija namreč dejal, da so od ruskih varnostnih služb dobili informacijo, da se v Srbiji pripravljajo množični nemiri s ciljem državnega udara, proteste pa je označil za poskus rušenja oblasti.

Vulin je Moskvo od začetka vojne v Ukrajini obiskal že večkrat, ZDA pa so proti njemu lani zaradi povezav z Rusijo ter domnevne korupcije in vpletenosti v trgovino z mamili uvedle tudi sankcije.

Srbija uradno podpira ozemeljsko celovitost Ukrajine, vendar pa zaradi ruske invazije v Ukrajini noče uvesti sankcij proti Moskvi, k čemur jo kot kandidatko za članstvo v Evropski uniji pozivajo njeni zahodni partnerji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!