Srbski gostinci se jezijo: “Vsi so pobegnili na Hrvaško”

Svet 27. Jun 202405:10 4 komentarji
Restavracija ob morju
Bar ob morju (Foto: PROFIMEDIA)

Razcvet turizma na Hrvaškem je povzročil pomanjkanje delovne sile v gostinstvu. Naši južni sosedje tako na delo čez poletje že nekaj let vabijo mlade Srbe, ki se ponudbi z dobrim plačilom z veseljem odzovejo. Zdaj brez delavcev ostajajo v Srbiji. "Tega pa še nisem doživel! Iščem natakarja, pa ga ne najdem," je zapisal eden izmed srbskih gostincev.

Hrvaška, ki je ena izmed bolj priljubljenih evropskih poletnih destinacij, se poleti srečuje s pomanjkanjem turističnih delavcev. V času poletne sezone tako na Hrvaško že vrsto let prihajajo priložnostni delavci iz Srbije, med njimi pa so predvsem mladi, ki še niso redno zaposleni.

Mladi Srbi tako na začetku poletja spakirajo kovčke in se za nekaj mesecev odpravijo ob jadransko obalo. Med bolj priljubljenimi sezonskimi deli je strežba – v restavracijah in kavarnah v Rovinju je večina natakarjev s Srbije. Na Hrvaško jih vleče predvsem dobro plačilo. Sezonski delavci lahko mesečno zaslužijo tudi do 3.000 evrov, poroča hrvaški portal Dnevnik.

Poleg natakarjev so med najbolj iskanimi kadri kuharji, sobarice, picopeki in mojstri za peko na žaru. Za kuharja na Hrvaškem mesečno ponujajo med 2.000 in 3.000 evri, natakarji si lahko obetajo plačo med 1.500 in 1.800 evri na mesec. Kljub začetni ponudbi se lahko končna plača glede na izkušnje še spremeni. Med kandidati za sezonska dela v gostinstvu imajo prednost tisti, ki znajo angleško in nemško.

Srbski gostinci: Ostali bomo brez delovne sile

“Do nedavnega med Srbijo in Hrvaško ni bilo velike izmenjave delavcev, nato pa se je zaradi velike priljubljenosti Hrvaške situacija popolnoma spremenila,” so povedali na srbskem zavodu za zaposlovanje. Dodali so, da tudi Hrvati iščejo delo v Srbiji, a je njihovo število v primerjavi s Srbi na Hrvaškem zanemarljivo.

V primeru, da državljani Srbije dobijo službo na Hrvaškem, se jim izda delovno dovoljenje za obdobje enega leta, stroške pa krije delodajalec. Delodajalec je tudi tisti, ki mora urediti dovoljenje za delo, tudi piše hrvaški Dnevnik.

“Beg natakarjev” na Hrvaško se že pozna na domači delovni sili v Srbiji. Srbski gostinci opažajo, da nikakor ne dobijo kadra. “Ljudje moji, tega pa še nisem doživel! Ponujam 150.000 dinarjev (približno 1.280 evrov) mesečne plače, iščem natakarja, pa ga ne najdem. Vsi so pobegnili, ostali bomo brez delovne sile,” je potožil lastnik restavracije v Nišu.

Tudi hrvaških delavcev primanjkuje zato, ker so Hrvati po vstopu v Evropsko unijo zagrabili priložnost in poiskali službo v drugih članicah Unije, kjer je plača višja, še poroča Dnevnik.hr.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje