Srbski minister kosovske Albance obtožil terorističnih groženj

Svet 20. Avg 202415:51 0 komentarjev
Marko Đurić
Foto: PROFIMEDIA

Srbski veleposlaništvi v Avstriji in Nemčiji sta v minulih 24 urah prejeli grožnje, da bosta tarči terorističnega napada. Srbski zunanji minister Marko Đurić je povišal varovanje nekaterih srbskih diplomatsko-konzularnih predstavništev v Evropi, prst pa uperil proti kosovskim Albancem, ki jih je obtožil terorističnih groženj. Obtožbe prihajajo v času novih napetosti zaradi napovedanega odprtja največjega mostu v Kosovski Mitrovici.

Srbski zunanji minister Marko Đurić je danes kosovske Albance obtožil terorističnih groženj srbskima veleposlaništvoma v dveh evropskih prestolnicah, poročajo srbski mediji. Đurić je za provladno srbsko televizijo Pink danes dejal, da sta dve srbski veleposlaništvi v minulih 24 urah prejeli grožnje, da bosta tarči terorističnega napada. Dodal je, da so po trenutnih informacijah grožnje prišle iz “skrajnih separatističnih krogov dela diaspore s Kosova” oziroma “od oseb albanske narodnosti”.

“V sodelovanju z drugimi evropskimi varnostnimi organi delamo na tem, da preprečimo in odpravimo te grožnje, a to omenjam zato, ker nekdo iz Prištine že leta sistematično dela na ustvarjanju ozračja, v katerem je sprejemljiv napad na vse, kar je srbsko,” je dejal. Pojasnil je, da so zjutraj povišali varovanje nekaterih srbskih diplomatsko-konzularnih predstavništev v Evropi in da so identificirali najmanj enega pošiljatelja groženj.

Kasneje se je oglasil tudi minister za notranje zadeve Ivica Dačić, ki je razkril, da so grožnje po elektronski pošti prejeli veleposlaništvi v Avstriji in Nemčiji, pa beograjsko letališče ter Beograjski center za varnostno politiko. “V zvezi z grozilnimi sporočili je ministrstvo za notranje zadeve prejelo uradno informacijo iz Nemčije in Švice, da jih je poslal Denis Krasniqi iz Švice, čigar starši prihajajo s Kosova. Osumljenec se trenutno nahaja na Kosovu, izdana pa je tudi uredba, da se po vrnitvi v Švico nemudoma javi policiji,” je po pisanju N1 Beograd povedal Dačić.

Obtožbe in navedbe o grožnjah prihajajo v času novih napetosti med Beogradom in Prištino zaradi prizadevanj kosovske vlade, da bi glavni most v Kosovski Mitrovici odprla za promet. Most čez reko Ibar, ki v etnično razdeljeni Kosovski Mitrovici ločuje Srbe in Albance, je hkrati tudi simbol nasilja in napetosti med obema narodoma. V povojnem obdobju smo lahko večkrat spremljali blokade in postavljanje barikad na mostu, na katerem redno patruljirajo tudi pripadniki mednarodnih misij Kfor in Eulex.

Odprtju mostu, ki ga trenutno lahko prečkajo le pešci, zaradi pomislekov o varnosti močno nasprotujejo kosovski Srbi in vlada v Beogradu, do odprtja so precej zadržani tudi v mednarodni skupnosti. Premier Albin Kurti trdi, da odprtje ni mostu uperjeno proti nikomur in da želijo le olajšati gibanje po mestu.

Most v Kosovski Mitrovici
Manjša vzdrževalna dela na mostu (Foto: PROFIMEDIA)

Priština je odprtje mostu napovedala po tem, ko je ukinila srbski dinar in zaprla nekatere institucije, ki delujejo v srbskem sistemu. Ob tem izpostavlja, da je odprtje mostu v skladu s sporazumi iz dialoga in da ga bo odprla v koordinaciji z mednarodnimi partnerji.

Kosovska predsednica Vjosa Osmani je v ponedeljek v pogovoru za mrežo Radio Slobodna Evropa dejala, da bodo odprtje koordinirali z Natovo misijo Kfor, ki zagotavlja varnost mostu. Poudarila pa je, da se o njegovem odprtju ne bodo znova pogovarjali v okviru dialoga s Srbijo. K temu sta Prištino pozvala Evropska unija in Kfor, ki menita, da sodi vprašanje v okvir dialoga in da mora biti odločitev o odprtju mostu sprejeta v okviru tega pogajalskega procesa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!